‘Kanal İstanbul Marmara’yı öldürecek’

Yayın tarihi: 10 Haziran 2021 Perşembe 2:31 pm - Güncelleme: 10 Haziran 2021 Perşembe 2:35 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Çılgın Proje” olarak duyurduğu ve inatla yapacağız dediği Kanal İstanbul’a karşı İstanbullular ve bilim insanları karşı çıkıyor.  İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, TELE1’e yaptığı açıklamada, Kanal İstanbul’un su sorununu derinleştireceğini belirterek, “Kanal İstanbul Marmara’yı öldürecek” ifadelerini kullandı.

 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, Kanal İstanbul ile ilgili TELE1’e açıklamalarda bulundu. Suna, Kanal İstanbul projesinin ‘çılgın proje’ olmasının dışında garabet bir proje olduğunu belirtti. Suna Kanal İstanbul ile birlikte İstanbul’a su sağlayan Sazlıdere Barajı’nın tamamının ve Terkos Gölü’nün yüzde 30’unun devreden çıkacağını belirterek, “İstanbul halkının, şu an dahi 1 damla suya ihtiyacı varken, böyle bir projeyi başlatılarak İstanbullu susuzluğa mahkum edilecek” ifadelerini kullandı.

Erdoğan Kanal İstanbul için tarih verdi

 

Kanal İstanbul’un büyük ölçekli bir proje olduğunu ifade eden Suna, Trakya ve Marmara bölgesinin nüfusunun aşırı derecede yoğunlaşacağını  belirtti. Suna, Kanal İstanbul’un her iki yakasına da yeni bir yerleşim yerinin kurulacağını belirterek, “Zaten az miktarda olan yeşil alanlar da edilecek, doğayı yok edilecek. Bununla birlikte o bölgede bir inşaat faaliyeti başlayacak. Bu faaliyet 1-2 senelik değil 10 küsur sene devam edecek. Hava ve gürültü kirliliğine neden olacak. Kanal İstanbul çılgın değil garabet bir proje” değerlendirmesinde bulundu.

 

“RANT MI İNSAN CANI MI?”

İstanbul’un deprem kuşağının üzerinde olduğunu hatırlatan Suna Kanal İstanbul’a harcanacak parayla Türkiye’nin ve İstanbul’un depreme güvenlikli bir hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Kanal İstanbul’un maliyetinin hesaplanamadığını belirten Suna, “Çok büyük bir yatırım gerektiriyor. Kentimizin deprem güvenlikli bir kent haline getirilmesine ihtiyaç var. Biz de diyoruz ki Kanal İstanbul’a ayıracak paramız varsa bulabileceğimiz krediler varsa, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye deprem güvenlikli kent ve ülke haline getirilsin. Bu bütçe buralara ayrılsın. O zaman iktidara şu soruyu sormak gerekiyor. Rant mı? İnsan canı mı? İşte bu siyasilerin tercihine kalmış bir olay” diye konuştu.

 

“KANAL İSTANBUL’UN MÜSİLAJI ENGELLEMESİ AKIL DIŞI”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun, Kanal İstanbul’un Marmara’daki müsilajı bitireceği yönündeki açıklamalarına da değinen Suna, “Bakanın açıklamaları bilimsel bir söylem değil. Kuzey ülkelerinden gelen atıklar var. Bu atıklar, zaten Marmara’ya doğru gelecek . Bırakın temizlemeyi, biz diyoruz ki Kanal İstanbul yapıldığı zaman Marmara ölecek” ifadelerini kullandı.

Bakan müjdeyi verdi: Kanal İstanbul müsilajı bitirecek

 

“MÜSİLAJ YENİ BİR OLAY DEĞİL”

Müsilaj hakkında bilim insanlarının senelerdir uyarı yaptığının altını çizen Suna, “Senelerdir Marmara’nın öldüğü söyleniyor. Önlemler alınmalı. Biyolojik arıtmaların yapılması lazım. Günü kurtarmak için yapılan yatırımlar neydi? Haliç’in suyunu alıp Marmaraya boşalttılar. Haliç temizlendi evet ama Marmara öldü” değerlendirmesini yaptı.

 

Kanal İstanbul 5 milyon yurttaşı susuz bırakacak

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna