Kanal D Haber’in sözlerini çarpıttığı çiftçi konuştu

Yayın tarihi: 16 Şubat 2019 Cumartesi 2:23 pm - Güncelleme: 16 Şubat 2019 Cumartesi 2:23 pm
Kanal D Haber’in sözlerini çarpıttığı çiftçi Ramazan Özbek, tanzim satışlarla zararına ürün satıldığını söyledi.

Kanal D Haber’in tanzim satışlarıyla ilgili üreticilerle yaptığı haberi montajlayarak sunması, üretici Ramazan Özbek’in tepkisine yol açtı. Haberin ham halini sosyal medya hesabından paylaşan Özbek, kısa sürede Türkiye’nin gündemine oturdu. Kanal D Haber’in haberinin ardından Birgün’e konuşan Özbek, sözlerinin çarpıtıldığını savunarak, “Ben Kanal D’de yayınlanan o görüntüde tanzim satışından bahsederken farklı bir şey anlatıyordum. Onlar çarpıtarak rencide etti bizi.Herkes hakaret, küfür ediyor. Öyle bir şey olmadığını söylesem de anlamıyorlar.” dedi.

Özbek tanzim satışlarına karşı olmadığını da belirterek, “Tanzim satışlarına karşı değilim ama bu şekilde olmaya devam ederse elbette karşısında duracağız. Maliyetlerimiz yüzde 100 oranında artış gösterdi. Sebze, güneş isteyen bir şey. Biz hava koşullarıyla da mücadele ediyoruz aynı zamanda. Tanzim satışının uzaması bizi çok olumsuz etkiliyor. Şu anda tanzim satış yapmak için kooperatiflerden alınan ürünler normal paketlemeye giriyor. Çürümesin diye herhangi bir önlem alınmıyor. Doğal olarak maliyeti de düşürüyor. Ama üretici ürünü koruması için fazladan önlem almak zorunda. Ayrıca kooperatif vergi de ödemiyor fakat ben ödüyorum. Sistem yok, paketlemeden kaçamaklar var“ diye konuştu.

“TANZİM SATIŞLAR ZARARINA”

Öte yandan tanzim satışlarla zararına ürün satıldığının altını çizen Özbek “3 lira 20 kuruşa buradan zaten gittiği rakam. Nasıl oluyor da bunlar 3 liraya satılıyor? Zarara satış var şu anda. Biz de istiyoruz tüketicinin uygun ürün temin etmesini çünkü biz de tüketiciyiz. Ama bu tanzim satışları bu şekilde gerçekleşirse biz zarar görüyoruz“ diye konuştu.

“TANZİM SATIŞLAR UZUN SÜRERSE TÜCCAR İFLAS EDECEK”

Tanzim satışların uzun sürmesi durumunda tüccarın iflas edeceğini, bu durumda üreticinin tüccara mal satamadığını anlatan Özbek “Şu an tam hasat dönemindeyiz ve bu tür uygulamalardan çok fazla zarar görüyoruz. Bu şekilde devam ederse tarım yok olacak. Şeker pancarı üretenler, hayvan bakımı yapan insanların halini görün. Zaten sesimizi duyuramıyoruz, bir de üstüne böyle yalan yanlış haberler yapılıyor. Tek umudumuz sizsiniz şu anda. Tanzim noktaları on gün, yirmi gün olsa hiçbir sorun yok. Ama bu gidişle biz yok olacağız. Tüketici mutlu olacak diye biz ağlayacağız. Şu anda da yansıdı ama hayatta kalabilmemizin sebebi komisyoncular. Minimum satabilecekleri 4 TL iken örneğin, 3 TL’den satıyorlar. Tamam, tüketicinin yanında olmak isteyebilirler ama biz ne olacağız? Dün ben mal götürüyorum tüccara, adam malın suratına dahi bakmıyor. Satamayacak biliyor çünkü. Nasıl rekabet edecek devletle. Oraya götürüp kar edemeyeceğim diye düşünüyor” dedi.