Kanada’dan tartışma yaratacak karar: Akıl hastaları hayatlarına son verebilecek

Yayın tarihi: 7 Nisan 2022 Perşembe 3:27 pm - Güncelleme: 7 Nisan 2022 Perşembe 3:27 pm

Kanada, ötenazi yasasını genişletti. “Dayanılmaz psikolojik acı çeken” kişilerin hayatlarını sona erdirmesine izin verilmesi planlanıyor.

Kanada’da yeni düzenleme uyarınca, depresyon, bipolar bozukluk ve travma sonrası stres bozukluğu vb. rahatsızlıklardan mustarip olan hastalar, Mart 2023’ten itibaren doktor yardımı alarak hayatlarını sonlandırmayı seçebilecek.

PSİKİYATRİSTLER KONUŞTU

Kanadalı adli tıp psikiyatristi Dr. Grainne Neilson şu ifadeleri kullandı: “Bunun ilk etapta nasıl uygulanacağına dair çok fazla belirsizlik olacağını düşünüyorum. Psikiyatristlerin bu hizmeti kaliteli bakım hizmetine adil erişim yerine kullanmamak için dikkatli hareket etmesini umuyorum.”

Hollandalı psikiyatrist Dr. Sisco Van Veen ise, “Kanser gibi hastalıklar söz konusu olduğunda, hastanın vücudun içinde görülebilen bir şey var” diye konuştu. Ölçülebilen, taranabilen veya incelenebilen tümörler ve dokuları örnek veren uzman, akıl hastalıklarında bunun her zaman mümkün olmadığını söyledi.

ANKET YAPILDI

Dr. Van Veen ve meslektaşları kısa süre önce konuyla ilgili yeni bir araştırma da yayımladı. Ekip “tedavisi mümkün olmayan psikiyatrik ıstırap” çektiğini söyleyen hastalarla çalışmış 11 psikiyatristle anket yaptı. Araştırmanın amacı, bir hastanın gerçekten de intiharı düşünecek kadar acı çekip çekmediğinin ne tür sorular ve teşhislerle belirleneceğini değerlendirmekti.

“BELİRSİZLİK KAÇINILMAZ”

Canadian Medical Association Journal adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan makalede, “Psikiyatristler, bu süreçte belirsizliğin kaçınılmaz olduğunu belirtti” ifadeleri yer aldı.

National Post’a konuşan Van Veen, uygulamayla ilgili şöyle söyledi: “Psikiyatride, elinizdeki tek şey hastanın hikayesi, gözlerinizle gördükleriniz, duyduklarınız ve ailenin size söyledikleridir.”

PLAN HOLLANDA’DA YILLARDIR UYGULANIYOR

Tıbbi destekle yaşamını sona erdirme seçeneği Hollanda’da 2002’den beri hastalara sunuluyor.

Kanada’da bu sürecin yolunu ilk olarak 2015’te alınan bir mahkeme kararı açtı. O dönemde yüksek mahkeme, dayanılmaz acılara neden olan “ağır ve tedavisi olmayan” bir tıbbi durumdan mustarip yetişkinlerin daha hızlı ölüm hakkına sahip olduğuna hükmetmişti. Daha sonra 2021’de kapsamı epey geniş bir ötenazi yasası olan “Tasarı C-7” kabul edildi.

ÇOĞU KANSER HASTASIYDI

Bugüne dek bu seçenekten yararlanmak isteyenlerin çoğu kanser hastasıydı. 2023’te ise bu tasarının kapsamı daha da genişletilmiş olarak ve psikiyatri hastalarını da kapsayacak.

Almanya Anayasa Mahkemesi’nden ötanaziye yardımcı olmaya iptal