Kanada’dan Taliban kararı

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2021 Çarşamba 9:15 am - Güncelleme: 18 Ağustos 2021 Çarşamba 9:16 am

Kanada, terör örgütü olarak gördüğü Taliban’ı, Afganistan’ın resmi hükümeti olarak tanımayacağını açıkladı.

Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından dünya liderlerinden art arda tepki gelmeye devam ediyor. Kanada Başbakanı Justin Trudeau yaptığı açıklamada, Taliban’ı Afganistan’ın resmi hükümeti olarak tanımayacağını belirtti.

YİNE AYNI TUTUM İÇERİSİNDE OLACAKLAR

İHA’nın haberine göre; Kanada’da Taliban’dan kaçan yaklaşık 20 bin Afganı ülkeye yerleştirme çalışmalarını sürerken Trudeau, Kanada’nın Taliban’ı Afganistan hükümeti olarak tanıma planının olmadığını aktararak, 20 yıl önce Afganistan benzer süreçlerden geçerken yine aynı tutum içinde olduklarını ve olacaklarını belirtti.

Ilımlı gözükme çabaları iki gün sürdü: Taliban burka giymeyen kadını infaz etti

KANADA TALİBAN’I TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRÜYOR

Kanada yasaları, Taliban’ı Afganistan’ın demokratik hükümetini güç kullanarak devralması sebebiyle terör örgütü olarak görüyor. Yirmi yıl önce Afganistan’da yaşanan olaylarda ise Kanada, olayları kınamış ve bir sonraki adımı planlamak için müttefikleri olan ABD ve İngiltere ile birlikte çalışacağını ifade etmişti.

Taliban’ın kontrolü ele almasının ardından Afganistan’da bulunan personelini, vatandaşını ve kendilerine yardım eden Afganları tahliye eden Kanada’ya ait 2 tahliye uçağının önceki gece geç saatlerde Kanada’ya indiği belirtildi. Uçaklardan birinin Toronto’ya diğerinin ise Ottawa’ya indiği aktarıldı.