Kanada’dan 19 milyar dolarlık F-35 bütçesi

Yayın tarihi: 29 Mart 2022 Salı 1:26 am - Güncelleme: 29 Mart 2022 Salı 1:27 am

Kanada, hava kuvvetlerinin yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak için 19 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı. Ayrılan bütçe ile 88 adet F-35 savaş uçağı alınacak.

Kanada Ulusal Savunma Bakanı Anita Anand, Ulusal Tedarik Bakanı Filomena Tassi ile basın toplantısı düzenledi. Anita Anand, 88 adet F-35 savaş uçağı almayı planladıklarını belirterek 19 milyar dolar bütçe ayrıldığını bildirdi.

Anand, bunun, ABD savunma devi Lockheed Martin tarafından üretilen savaş uçağı satın alma anlaşmasının resmi olarak yapıldığı anlamına gelmediğini ifade etti.

Bakan Anand, şirket ile nihai müzakerelere başladıklarını ve yıl sonuna kadar da tamamlamayı planladıklarını söyledi.

KANADA’NIN KUZEY KUTBU EGEMENLİĞİNİ ARTIRACAK

Martin ile müzakerelerin durması ya da olumsuz sonuçlanması halinde, Gripen avcı uçağı alımı için İsveç şirketi Saab ile görüşmeleri başlatma seçeneğine sahip olduklarını anlatan Bakan Anand, anlaşma sağlanması halinde ilk F-35 savaş uçağının 2025 ve son uçağın da 2032 yılında teslim edileceğini bildirdi.

Bakan Anand, F-35 alımının, Kanada’nın Kuzey Kutbu egemenliğini artıracağını belirtti.

Kanada Ulusal Tedarik Bakanı Filomena Tassi de bu satın alımın, son 30 yıldır Kanada Hava Kuvvetlerine yapılan en önemli yatırım olacağını ifade etti.

Tassi, yeni nesil savaş uçaklarının Kanadalıların güvenliğini korumak için gerekli olduğuna işaret ederek, “Kanadalılar Silahlı Kuvvetlerinden büyük gurur duyarlar. Kanadalılar için, ülkeyi emniyette ve güvende tutmak için ihtiyaç duydukları her şeye sahip olduklarından emin olmak önemlidir.” diye konuştu.

ABD’DEN TÜRKİYE’YE S-400 MESAJI

ABD, Türkiye’nin NATO üyesi olmasını öne sürerek Türkiye’nin Rus hava savunma sistemi olan S-400 alması sebebiyle yaptırım kararı almıştı. ABD, geçtiğimiz yılın nisan ayında Türkiye’yi F-35 programından çıkardığı açıklamıştı. Geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, HaberTürk’e konuşarak S-400’ler için mesaj vermişti. Sherman, Türkiye’nin NATO’nun bir parçası olduğunu belirterek “. S-400’lerin biraz daha uzun vadeli konu olduğunu biliyoruz. Belki artık bu problemi çözmenin, farklı bir yolunu aramanın zamanı gelmiş olabilir” demişti.

ABD’li bazı yetkililerin S-400’lerin Ukrayna’ya verilmesine karşılık Türkiye’nin F-35 programına dahil edileceği yönünde bir teklif yaptığı iddia edilmişti. İddialardan sonra İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400’lerin Ukrayna’ya verilmesinin söz konusu olmadığını açıklamıştı.

Çavuşoğlu: S-400’lerin Ukrayna’ya verilmesi söz konusu değil