Kamudan ‘havuz’a milyonlar akıyor

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2022 Cuma 4:01 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2022 Cuma 4:01 pm

AKP’nin tekelinde olan havuz medyasına kamu kaynakları akıtılmaya devam ediyor. Hiçbir denetimden geçmeyen ve bağımsız medyanın alamadığı kaynakların tamamını alan havuz medyasına, AKP’nin sopası haline gelen RTÜK de göz yumuyor. Bağımsız medyaya cezalar yağdıran RTÜK, iktidar medyasındaki hakaretlerin hiçbirine de bugüne kadar ceza vermedi.

AKP’li belediyeler, kamu bankaları ve kamu kuruluşlarından bugüne kadar milyonlar havuza akıtıldı, akıtılmaya da devam ediliyor. 2020 yılında FOX TV, Halk TV, TELE1, KRT ve TV5’e kamu bankaları tek bir saniye reklam vermedi. Buna karşın iktidarı destekleyen televizyonları reklama boğdular.

Kenan Şener’in derlediği raporda yapılan harcamalar pes dedirtti.

BANKALAR HAVUZ’A ÇALIŞTI

Turkuvaz grubu televizyonlarına 1,1 milyon saniyenin üzerinde reklam akıttılar. İzleyici sayısı bakımından diğer kanalların yanından bile geçemeyecek Akit TV kamu bankalarından en çok reklam alan altıncı haber kanalı oldu, Ülke TV sekizinci, TV Net onuncu.

A HABER’İ REKLAMA BOĞDULAR!

Bağımsız medyanın çeyreği kadar bile alamayan A Haber, kamu bankalarından tam 317 bin 481 saniye reklam aldı. Sadece A Haber değil, A2 kanalı 193 bin 295 saniye, A Spor 171 bin 115 saniye, A Para 152 bin 602 saniye ve ATV 146 bin 294 saniye reklam süresi satmış. Reklam alabilen 25 kanaldan 6’sı Turkuvaz, üçü ilk beş içinde. Grubun özel bankalardan aldığı toplam reklam ise 515 bin saniye seviyesinde. Tüm banka reklamlarının üçte ikisi Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası’ndan oldu.

BELEDİYELERDEN ALINAN PARALARIN HESABI VERİLMEDİ

Peki kamudan aktarılanlar bunlar mı sınırlı? Değil. İBB AKP’deyken de milyonlar aynı yöne akıtıldı. Havuz medyası bugüne kadar aldığı milyonların hesabını vermeyip her gün yalan haberler ile bağımsız medyaya saldırmaya devam ediyor.

Turkuaz Holding’e bağlı yayın organlarına 15 milyon 293 bin TL,

Albayrakların sahip olduğu;

Yenişafak, TVNET gibi yayın organlarına 9 milyon 127 bin TL,

AKİT grubunun sahip olduğu Yeni Akit ve Akit TV ye 3 milyon 008 bin TL,

Nokta Elektronik Medya A.Ş. sahibi olduğu Kanal 7, Haber 7, Ülke TV için 1 milyon 409 bin TL,

Demirören Medya Grubunun sahip olduğu Milliyet, CNN Türk, Kanal D, Hürriyet için 689 bin 647 TL,

İhlas Grubunun sahip olduğu Türkiye gazetesi ve İHA için 1 milyon 189 bin TL.

İNTERNET SİTELERİNE MİLYONLAR

Bununla da yetinmeyip hiç okunmayan internet sitelerine de milyonlar verildi.

Jülide Övür, Emin Fırat Övür’ün sahibi olduğu Hür Haber ve www.hurhaber.com için 124 bin TL,

Hadi Özışık’ın sahibi olduğu www.internetmedya.com’a 340 bin 900 TL,

Ufuk Gazeteciliğe ait Yeni Birlik Gazetesi,www.yenibirlik.com için 203 bin 040 TL,

Abdurrahman Uzun’un sahibi olduğu Türkiye Haber Merkezi adlı site için 60 bin TL verilmiş.

MELİH GÖKÇEK DE GERİ DURMADI

Sadece İBB değil. AKP döneminde görevden alınan eski AKP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek de hem havuz medyasını hem de FETÖ medyasını paraya boğdu. Reklam filmi için 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’nün yayın organı olduğu gerekçesiyle KHK ile kapatılan Samanyolu TV’ye 240 bin, Kanaltürk’e 81 bin, Bugün TV’ye 18 bin ve STV Haber’e 36 bin TL ödenirken, Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’in yöneticisi olduğu Beyaz TV’ye ise 198 bin liralık ödeme yapıldı.

BİR AKP’LİDEN DİĞERİNE DEVİR…

Kaynaklarını açıklamayan havuz medyasının el değiştirmesi de bir başka tartışma konusu. Suç örgütü lideri Sedat Peker’in paylaşımları ile gündeme gelen TV 24 ve Star Gazetesi önce Ethem Sancak tarafından alındı. Ardından FETÖ’den yargılanan Fettah Tamince ortak oldu. Ardından ise AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aşkıyla bilinen Ethem Sancak Akşam, 360, Star ve Kanal 24’ün de bulunduğu medya grubunu Hasan Yeşildağ’a devretti.

ZİRAAT BANKASI’NA BORCUNU ÖDEMEYEN DEMİRÖREN’E REKLAM AKIYOR

Devirler bununla da sınırlı değil Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Doğan Medya da müdahale sonucu el değiştirdi. Kamudan milyonlar alan medya, Demirören ailesi tarafından alındı. Demirören’e Ziraat Bankası’ndan kaynak aktarıldı ve satış gerçekleşti. Ziraat Bankası’na borcunu ödemeyen Demirören’e Ziraat Bankası, reklam vermeye de devam ediyor.
Sadece Demirören ve TV 24 değil, Sabah grubu ve birçok medya bu şekilde iktidar tarafından yapılan müdahaleler ile el değiştirdi.

AKP MEDYASI HESAP VERMİYOR

AKP’nin müdahaleleri ile değiştirilen, yayın çizgisi belirlenen havuz medyası yukarıda bahsettiğimiz kaynakların tamamını yuttu. Bugüne kadar da alınan kaynaklarla ilgili tek açıklama yapılmadı. Muhalefet vekillerinin soru önergelerine bile yanıt verilmedi. Şimdi aynı medya bağımsız olan Halk TV, TELE1 ve KRT’ye saldırmaya çalışıyor.