Kalın’dan ‘İdlib’ açıklaması: Moskova’ya mutabakat ümidiyle gidiyoruz

Yayın tarihi: 4 Mart 2020 Çarşamba 8:59 pm - Güncelleme: 4 Mart 2020 Çarşamba 10:29 pm

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

İbrahim Kalın, Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na yönelik sözlerini görmezden gelerek Engin Özkoç’un Erdoğan’a verdiği yanıtı eleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, partisinin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik “Haysiyetsizdir, onursuzdur, şerefsizdir, alçaktır, haindir” sözlerine CHP’den aynı sertlikle gelen “Bizim şehitlerimize, ‘kelle’ diyen bir kişinin sıfatlarını sayıyorum ben size. Şehide kelle diyen kişi haysiyetsizdir, şehide kelle diyen kişi Türkiye Cumhuriyeti’nde şerefsizdir, şehide kelle diyen kişi onursuzdur, şehide kelle diyen vatan hainidir. Bu kişi Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı olamaz, temsil edemez” açıklamalara tepki gösterdi.

AKP Sözcüsü Çelik, Erdoğan’ı görmezden geldi CHP’ye seslendi: Ahlak dışı ifadeleri kınıyoruzAKP Sözcüsü Çelik, Erdoğan’ı görmezden geldi CHP’ye seslendi: Ahlak dışı ifadeleri kınıyoruz

İbrahim, Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’nu yönelik hakaret dolu sözlerini görmezden gelerek, “Söz insana mahlus bir haslettir. Bugün edilen sözler insana özgü değildir.Bugün edilen sözler cevap vermeye değer değil. CHP zihniyetinin ortaya çıkardığı sözlerdir.” dedi.

Kalın’ın açıklamalarından satır başları şöyle oldu:

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

– Rusya’da gerçekleştirilecek görüşmede İdlib’de atılacak adımlar ele alınacak. Moskova’ya giderken temel çerçevemiz Rusya Federasyonu ile imzaladığımız İdlib mutabakatı çerçevesinde acilen bir ateşkesin sağlanmasıdır.

– İdlib’de yaşanan hadiseler çerçevesinde, bir ortak anlayışla bir mutabakata varma ümidiyle gidiyoruz.

(Esed rejiminin nisan ayında seçim yapılacağına ilişkin ilanı) Hiçbir hükmünün olmadığını, bunun geçen sefer yapılan seçimden hiçbir farkının olmayacağını, ne bizim, ne Suriye halkı, ne de uluslararası toplum nezdinde bir meşruiyetinin bulunmayacağını tekrar ifade etmek istiyorum

MÜLTECİ KRİZİ

– Külfet paylaşımı olmazsa herkesin yükü artar. Mülteci krizi konusunda temaslar devam edecek. Mülteci anlaşmasının temel hükümleri uygulanmalı. Türkiye ya da başka bir ülke bu sorunu tek başına çözemez. Türkiye’ye verilen sözler yerine getirilmeli.

– Avrupa’ya düzensiz göçü önledik. Kapasitemizin bir sınırı var.

– Mültecilerin güvenli, gönüllü ve onurlu şekilde geri dönüşü sağlanacaksa bunun şartlarının Suriye sahasında oluşturulması gerekiyor.

– Diğer ülkelerde de göçmenleri kabul etmeli. Mültecileri hiçbir zaman bir şantaj aracı olarak görmedik.

LİBYA’DA ATEŞKES

Meşruiyeti olmayan Hafter yönetiminin ilan edilen ateşkesi nasıl ihlal ettiğini görüyoruz. Artık uluslararası toplumun da bunu net bir şekilde görmesi ve buna göre adım atması gerekiyor.

CHP’Lİ ENGİN ÖZKOÇ’A TEPKİ

Söz insana mahlus bir haslettir. Bugün edilen sözler insana özgü değildir.

Bugün edilen sözler cevap vermeye değer değil. CHP zihniyetinin ortaya çıkardığı sözlerdir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milleti ne zaman bir düşmanıyla bir mücadeleye başlasa CHP zihniyetinin bir şekilde ortaya çıktığını ve bu düşmanla aynı safta yer aldığını görüyoruz.