Kafelerde ısıtıcı krizi: Kahve içip saatlerce oturma dönemi sona eriyor

Yayın tarihi: 9 Şubat 2022 Çarşamba 2:20 pm - Güncelleme: 9 Şubat 2022 Çarşamba 2:21 pm

Elektriğe gelen zamların ardından bazı kafe ve restoran işletmecileri ısıtıcıları ücretli yaptı. Tüm Restoran ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, “Kafelerde 1 kahve içip saatlerce oturma dönemi sona eriyor” dedi.

Kafe ve restoran işletmecileri elektrik faturalarına gelen zamların ardından maliyetlerini müşterilerden talep etmeye başladı. Bazı işletmeciler ısıtıcıları ücretli yaparken bazıları ise ısıtıcı sayısını azalttı. Konuya ilişkin açıklama yapan TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, “Kafelerde 1 kahve içip saatlerce oturma dönemi sona eriyor” dedi.

TÜRES BAŞKANI ISITICI ÜCRETİNİ NORMAL BULDU

Sosyal medyada ısıtıcıdan ücret talep eden bazı işletmelerden fotoğraflar paylaşıldı. Konuyu değerlendiren TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, ”Dünyada enerji maliyetleri çok fazla yükseldi. Bu artış herkese yansıyor. Müşteriler ve işletmeler kendilerine göre bir düzenek kuruyorlar. 30-40 kişilik bir işletmeye bir müşteri gidip saatlerce oturabiliyor. İşletmelerin müşteriden ısıtıcı fiyatı talep etmesi normal bir durum” dedi.

”KAFELERDE 1 KAHVE İÇİP SAATLERCE OTURMA DÖNEMİ SONA ERİYOR”

Enerji maliyetlerinin müşteriye ve işletmeye yansımak zorunda olduğunu belirten Bingöl ”Bu dönemde küçük ölçekli restoranlar kapanmaya kadar gidebilir. Restoran ve kafeler artan maliyetleri müşterilere yansıtmak zorunda. 1 kahve içip saatlerce kafelerde oturma dönemi sona eriyor” dedi.

İki ayda 1561 iflas: Paket servis kurtarmaz!

“BAZI İŞLETMELERDE KAPANMALAR YAŞANACAK”

Bazı işletmelerin zam yükünün altında kalarak kapanmaya dahi gideceğini söyleyen Bingöl, “Müşteriler talep göstermez ise artan enerji maliyetleri nedeniyle işletmeler kapanmaya kadar gidebilir. Bu konu arz ve talep oldukça sürdürülebilir. Artan enerji ve gıda maliyetlerinde ciddi bir artış oldu. Bu artışları kaldırabilen işletmeler ayakta kalacaktır. Bu maliyet artışı sonucu kafe ve restoran işletmelerinde kapanmalar da yaşanacaktır.” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞ EKONOMİSİNE GÖRE TERCİHİNİ YAPACAK”

Bingöl şöyle konuştu:

“Müşteri açısından bakacak olursak da orta sınıf insanlar biraz ayrışıyor. Farklı semtlerde içilen kahvenin maliyeti bir olmuyor. Vatandaş kendi ekonomisine göre tercihini yapacak. Bu maliyetleri işletmeler müşterilere yansıtmak zorunda. Aksi takdirde bu işletmeler kapanacaktır. Bu süreç müşteri için de işletmeler içinde zor geçiyor.

“BAZI İŞLETMELERDE ENERJİ MALİYETLERİ KİRANIN 2 KATINA KADAR YÜKSELDİ”

İşletmeleri de bu dönemde hoş görmek lazım. Enerji maliyetleri işletmeler için yüzde 10-20 civarındaydı. Şimdi bazı işletmelerde enerji maliyetleri kiranın 2 katına kadar yükseldi. Kâr yapmak için kurulan işletmelerde çeşitli yöntemleri denemek zorunda”

 

Restoran işletmecileri: 500 bin kişi işten çıkartılabilir