Kafaları karıştıran rastlantı! İngiltere’nin mülteci yollayacağı Ruanda ile turizm anlaşması

Yayın tarihi: 1 Haziran 2024 Cumartesi 10:40 am - Güncelleme: 1 Haziran 2024 Cumartesi 10:41 am

İngiltere’deki mültecilerin Ruanda’ya gönderildiği haberlerinin ardından Türkiye ile Ruanda arasında imzalanan turizm anlaşmasının onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlanması dikkat çekti. Sosyal medyada “İngiltere’den Ruanda’ya giden mülteciler Ruanda’dan Türkiye’ye mi getirilecek?” iddiası gündem oldu.

Türkiye ile Ruanda arasında iki ülkenin turizm ilişkilerini geliştirmek amacıyla 2019’da imzalanan anlaşma, Resmi Gazete’nin 29 Mayıs 2024 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Anlaşmanın ardından sosyal medyada, İngiltere’nin Ruanda’ya düzensiz göçmen gönderme planının bulunduğunu ve bu göçmenlerin Türkiye’ye gönderilmeye başlandığını iddiaları yer aldı.

Bu iddialara dayanak olarak ise Ruanda ile Türkiye arasındaki uçuşların görüntüleri paylaşılıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Türkiye ile Ruanda arasında 2019 yılında imzalanan turizm işbirliği anlaşması, 29 Mayıs 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Anlaşma, turizm sektöründe işbirliğini artırmayı ve yatırım olanaklarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu anlaşmanın göçmenlerle ilgili hiçbir madde içermediği belirtildi.

İNGİLTERE’NİN RUANDA PLANI VE TÜRKİYE

İngiltere hükümetinin, düzensiz göçmenleri Ruanda’ya gönderme planı ise ilk kez 2022’de gündeme gelmişti. Bu plan, İngiltere’ye yasa dışı yollarla bazı göçmenlerin Ruanda’ya gönderilmesini ve sığınma başvurularının orada değerlendirilmesini kapsıyor. Buna göre, başvurusu başarılı olanlardan mülteci statüsü verilenlerin Ruanda’da kalmalarına izin verilebilecek. Başvurusu kabul edilmeyenler ise Ruanda’ya başka bir sebeple yerleşmeyi talep edebilecek veya ‘güvenli bir diğer üçüncü ülkeye’ sığınma başvurusunda bulunabilecek. Yasaya göre bu düzensiz göçmenlerden hiçbiri İngiltere’ye geri dönmek için başvuru yapamayacak.

Ancak, İngiltere’nin Türkiye ile böyle bir göçmen iade anlaşması bulunmuyor.

ÜMİT ÖZDAĞ: İNGİLERE’DEN RUANDA’YA GİDELER TÜRKİYE’YE Mİ GETİRİLİYOR?

Ruanda ile yapılan turizm anlaşmasının ardından bazı siyasetçiler ve sosyal medya kullanıcıları, Ruanda’dan Türkiye’ye göçmen gönderileceği iddialarını gündeme getirdi.

Zafer Partisi İstanbul İl Başkanlığı hesabı, X’ten yaptığı açıklamada bir ekran görüntüsüyle birlikte, “Pazar günü Ruanda’dan Türkiye’ye sadece THY’den 5 uçak geliyor. Diğer firmalar ile birlikte Ruanda’dan İstanbul’a pazar günü 66 adet uçuş var” ifadeleri yer aldı.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise X’te, uçuş detaylarını paylaşan başka bir hesabı alıntılayarak, “Ruanda, Sivas büyüklüğünde bir ülke. Nüfusu 13 milyon. Kişi başına düşen gelir 800 dolar. Olağanüstü fakir bir ülke. İngiltere Ruanda ile anlaşarak mültecileri Ruanda’ya yolluyor. Ruanda ile AK Parti hemen bir turizm anlaşması yapıyor. Ve İngiltere’den Ruanda’ya gidenler Ruanda’dan Türkiye’ye mi getiriliyor?” diye sordu.

bilet.jpg

Bütün bu bilgiler ışığında, “İngiltere’den Ruanda’ya gönderilen düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye gönderildiği” ya da “Ruanda’dan Türkiye’ye yapılan doğrudan uçuşların arttığı” gibi iddiaların doğruluğunu kanıtlayacak somut veriler bulunmuyor.

TÜRKİYE VE İNGİLTERE İDDİALAR HAKKINDA NE DİYOR?

BBC Türkçe’nin iddialarla ilgili iletişim kurduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, iddiaların tamamen sosyal medya manipülasyonu olduğunu söyledi. Aynı kaynak, öncelikle anlaşmanın 2019 yılına ait olduğunu, uluslararası anlaşmaların yürürlüğe girmesiyle ilgili prosedürleri takiben geçtiğimiz günlerde onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlandığını söyledi.

BBC Türkçe’nin konuştuğu bir İngiliz hükümeti yetkilisi, öncelikle Türkiye ile İngiltere arasında bir göçmen iade anlaşması olmadığını söyledi. Yetkili, Türkiye ile Ruanda arasındaki turizm anlaşması konusundaysa herhangi bir bilgilerinin olmadığını, bunu bu ülkenin yetkililerinin bilebileceğini söyledi.

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete’de: Irak Büyükelçiliği’ne yeni atama

Kaynak: BBC Türkçe