Kafalar karıştı: Şehirlerarası seyahat mümkün mü?

Yayın tarihi: 14 Nisan 2021 Çarşamba 8:47 pm - Güncelleme: 14 Nisan 2021 Çarşamba 9:16 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada şehirlerarası seyahatlerin sokağa çıkma saatlerinde zorunlu hâl olmadıkça yasaklandığı duyurdu. Bu açıklama ve yayımlanan genelgedeki maddeler ters düşünce yurttaşların kafası karıştı.

 

İçişleri Bakanlığının yayımladığı genelgede şehirlerarası seyahatlerin detayları açıklandı. Birçok vatandaş şehirlerarası seyahatlerdeki kriterleri merak ederken, ALO199 ve E-BAŞVURU sistemine başvuruda bulundu. Özel araç kullanıp kullanılamayacağı merak konusu olurken hangi saatlerde seyahat edildiği konusunda vatandaşların kafası karıştı.

Bunun üzerine Alo 199 hattını kilitledi. Bazı yetkililer, yasak “14 günün tamamını kapsıyor” derken, bazıları ise ” sokağa çıkmanın yasak olduğu 19:00-05:00 saatleri arası ile Cumartesi-Pazar günlerini” kapsadığını belirtti.

İşte şehirlerarası seyahat kısıtlamasının detayları…

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada “Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu hâller dışında şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecektir” dedi. Yayımlanan İçişleri Bakanlığı genelgesinde, zorunlu hâli bulunmayanların sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan sürelerde (19.00-05.00) şehirlerarası seyahatlerini ancak toplu ulaşım araçlarıyla yapabileceği, özel araçla ancak zorunlu durumlarda çıkılabileceği açıklandı. Bunun üzerine sokağa çıkma yasağının olmadığı aralıkta (05.00-19-00) özel araçla şehirlerarası seyahatin mümkün olup olmadığı merak konusu oldu.

İLGİLİ HABER | İşte madde madde kısıtlamaların tüm detayları

AÇIKLAMAYA TEPKİ GELDİ

Armağan Çağlayan Twitter hesabından yaptığı açıklamada, seyahat izin belgesi için başvuru yaptığını fakat özel araçla 05.00-19.00 arası özel araçla seyahat edilebileceği cevabının geldiğini paylaştı.

Sosyal medya kullanıcıları açıklamalara tepki gösterdi.

GENELGE NE DİYOR?

Genelgede de sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu aralıkta (19.00-05.00) özel aracın yasak olduğu belirtiliyor. Özel araçlarla ilgili net düzenlemeler ise genelgenin üçüncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrasında yer alıyor. Üçüncü maddenin ikinci fıkrasında, zorunlu hâller kapsamındaki durumlar sıralandıktan sonra son paragrafta, “Belirtilen bu durumların varlığı halinde toplu ulaşım araçlarıyla veya İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecek” deniliyor.

Bu da, sokağa çıkma yasağının uygulandığı sürelerde özel araçlarla seyahat etmek için izin alınması gerektiği anlamına geliyor.

Şehirler arası yolculukları kendi araçları ile yapmak isteyenler hafta içi günlerde sabah 05.00’ten akşam 19.00’a kadar bu seyahatleri gerçekleştirebilecek. Bu saatlerde herhangi bir seyahat zorunluluğu gerekçesine ihtiyaç olmayacak. 

Özel araçla şehirler arası seyahat, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 19.00 ile 05.00 saatleri arasında ve hafta sonları ise yapılamayacak. Hafta sonları ve hafta içi kısıtlama saatleri sürelerinde ancak toplu taşıma araçları ile seyahat edilebilecek.

TOPLU ULAŞIMLA SEYAHAT

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirler arası seyahat sadece toplu ulaşım araçlarıyla (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) yapılabilecek.

Herhangi bir zorunlu hali bulunmayan kişiler de sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde bu araçlarla istedikleri zaman seyahat edebilecekler.

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan hafta içi ve hafta sonlarında zorunlu haller dışında, vatandaşların toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek. Özel araç ile şehirler arası seyahatler, hafta içinde  05.00-19.00 saatleri arasında serbest olacak.