‘Kadınların tedbir kararı başvuruları reddediliyor’

Yayın tarihi: 5 Nisan 2021 Pazartesi 9:44 pm - Güncelleme: 5 Nisan 2021 Pazartesi 9:44 pm

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından karakolların tedbir kararı için başvuran kadınları “Aile mahkemesine başvuracaksınız” yanıtı ile geri çevirdiğini söyledi.

Türkiye’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından, kadınların tedbir kararı için yaptıkları başvuruların kabul edilmediği öğrenildi.

Independent Türkçe’den Can Bursalı’nın haberine göre, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından karakollara başvuran kadınların “Aile mahkemesine başvuracaksınız” yanıtı aldığını söyledi. Kadınların geri çevrildiğine yönelik çok fazla duyum aldıklarını belirten Eroğlu, “6284 sayılı yasaya göre, kolluk şiddete karşı her türlü önlemi almak ve kadını yönlendirmek zorunda. Emniyette niye kuruldu aile içi şiddet birimleri? Boşuna mı kuruldu bunlar?” dedi.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine de değinen Eroğlu, “Şiddete sıfır tolerans deniyor. Ulusal mevzuatın yeterli olduğu söyleniyor. Madem ki ulusal mevzuatımız yeterli, herkes üzerine düşeni yapmak zorunda” şeklinde konuştu. Eroğlu, ihmali olan güvenlik görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da kaydetti.

TÜRKİYE, SÖZLEŞMEDEN 1 TEMMUZ’DA ÇEKİLECEK

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, sözleşmenin çekilmeyi düzenleyen maddesine göre şu anda halen resmileşmiş değil. Çünkü, sözleşmenin 80. maddesinde, çekilme kararından sonraki süreç şöyle tarif ediliyor:

“Sözleşmenin feshi, konuya ilişkin bildirimin Genel Sekretere ulaştırıldığı tarihten itibaren üç aylık sürenin bitimini izleyen ayın birinci gününde yürürlüğe girecektir.”

Bu maddeye göre Türkiye, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren sözleşmeden resmi olarak çekilmiş sayılacak. Yani Türkiye, 2011’de ilk imzacısı olduğu ve geçen mart ayında çekildiği sözleşmeye halen bağlı.

MAHKEME TEDBİR TALEBİNİ REDDETTİ

Karakollara yapılan başvuruların, aile mahkemelerine yönlendirilmeye başlaması, şiddet mağduru kadınlar açısından bir güvence oluşturmuyor. Ankara’da daha önce aynı dosyada tedbir taleplerini kabul eden Ankara Batı 2. Aile Mahkemesi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından sonra yapılan tedbir talebini reddetti.

Mahkeme, N.Y. adlı kadının E.T. adlı erkek hakkında 2020’nin kasım ayında ve bu yılın ocak ayında yaptığı tedbir başvurularını kabul etmişti. Aynı mahkeme, 20 Mart’ta Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından sonra 31 Mart’ta yapılan tedbir başvurusunu reddetti. Ret gerekçesinde ise, “Başvurucu kadına şiddet uygulandığına yönelik herhangi bir emarenin olmaması” ifadeleri yer aldı.

TEDBİRE YÖNELİK DELİL ARANMAZ!

Ancak, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’nun 8. maddesinin üçüncü fıkrasında ise, koruyucu tedbir kararının verilebilmesi için delil ve belge aranmayacağı şöyle ifade ediliyor:

“Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için, şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmaz. Önleyici tedbir kararı, geciktirilmeksizin verilir. Bu kararın verilmesi, bu Kanunun amacını gerçekleştirmeyi tehlikeye sokabilecek şekilde geciktirilemez.”

“VAHİM UYGULAMALAR…”

Müvekkili adına tedbir başvurusunda bulunan avukat Kübra Ekmen ise, mahkemenin kararını şöyle değerlendirdi:

“Başka dosyalarda da tedbir başvurularımız reddediliyor. İktidarın tutumuna da bağlı olarak şu anda aile mahkemelerinden çok kötü, kanuna tamamen aykırı kararlar çıkıyor. 6284 sayılı kanunun hükmü açık, başvuru halinde herhangi bir delil aranmaksızın derhal koruma kararı verilir. Ancak Sincan gibi aile içi şiddetin, kadına şiddetin çok yoğun olarak yaşandığı bir bölgede, Ankara Batı Adliyesi’nin koruma kararlarıyla uzmanlaşmış olması gereken 1. ve 2. Aile Mahkemesi vahim uygulamalar yapmakta.”

“KADININ ŞİDDETE UĞRAMASI BEKLENİYOR”

“Koruma kararının ihlal edilmesinin beklenmesi gibi bir gerekçe demek, kadının şiddete uğramasının beklenmesi demek. Şiddet görsün de öyle bize gelsin demek.” ifadeleriyle sözlerine devam eden avukat Ekmen, “Oysa 6284 sayılı kanunun amacı, şiddeti önlemek. Kaldı ki bu kararda aleyhine koruma kararı istenen kişi hakkında devam eden bir ceza davası ve mahkumiyet kararı var. Buna rağmen talebimiz reddediliyor” dedi.

“UYGULAMALAR KASITLI VE SİYASİ”

Uygulamaların kasıtlı ve siyasi olduğunu savunan Ekmen, son olarak şu ifadeleri kullandı:

“6284 sayılı kanunun en temel maddelerinin hakimler tarafından bilinmediğini, mahkemelerin unutmuş olduğunu düşünmek mümkün değil. Bu uygulamaların kasıtlı olduğunu, siyasi olduğunu düşünüyoruz. Avukat olarak yaptığımız başvurulardan bile bu şekilde ret kararları çıktığı düşünülünce, vatandaşın bizzat başvurduğu dosyalardaki kararların daha da vahim olması muhtemeldir”