Kadınların “Buradayken özgürüz” dediği ‘Kadınlar Ormanı’ tehlike altında

Yayın tarihi: 28 Haziran 2021 Pazartesi 5:50 pm - Güncelleme: 28 Haziran 2021 Pazartesi 5:50 pm

Endonezya’nın Papua bölgesindeki kadınlara özgü orman kutsal kabul ediliyor. Ormana yalnızca çıplak olmak şartıyla kadınlar girebildiği orman büyük bir tehlike altında.

Endonezya’nın Papua bölgesindeki orman, sadece kadınlara özgü. Buraya erkeklerin girmesi yasak. Orman kutsal kabul ediliyor ve yalnızca çıplak olarak girilebiliyor. BBC ekibi, bu ormana giderek kadınlarla konuştu. Çünkü orman tehlike altında…

Ormandaki nehirden, kadınlar deniz tarağı topluyor. Bir köy sakini olan Adriana Meraudje, “Burası her zaman için sadece kadınların girebildiği bir orman olmuştur. Ben doğmadan uzun süre önce de bu gelenek vardı. Bu kurallar hep geçerliydi” ifadelerini kullandı.

ERKEKLERİN BAKMASININ CEZASI VAR

Meraudje, ormana girebilmek için çıplak olunması gerektiğini söyledi ve bir erkeğin göz ucuyla dahi olsa bakmasının cezası olduğunu söylüyor. Meraudje, “Kabile mahkemesine götürürüz” ifadelerini kullanıyor. Bu suçun cezası ise 1 milyon rupiaha kadar çıkabiliyor. Bu da 69 dolara denk geliyor. Ceza ise ödemeyi genellikle cilalı taşla yapıyor.

“ORMANDAYKEN ÖZGÜRÜZ, HİÇ ERKEK YOK”

Bir başka köy sakini Ati Rumboyrusi ise ormandayken kendilerini özgür hissettiklerini anlatıyor. Rumboyrusi, “Deniz suyu çekildiğinde birlikte gidiyoruz. Arkadaşlarımızı da davet ediyoruz. Ormana kayıklarla giriyoruz. Ormandayken özgürüz. Etrafta hiç erkek olmuyor. Sadece biz kadınlar varız. Büyüklerimizle rahatça hikayelerimizi paylaşabiliyoruz. Denize dalıyoruz. Deniz taraklarını bulup topluyoruz” ifadelerini kullanıyor.

ORMAN TEHLİKE ALTINDA

Meraudje, “Ne var ki bu orman artık tehlike altında. 50 yıl öncesine göre yarı yarıya küçülmüş durumda. BBC’nin görüntülerinde, orman içinde çok sayıda plastik atık görülüyor.

Meraudje, kirliliği anlatırken “Okyanus eskisine göre çok farklı. Okyanusumuz eskiden tertemiz, berraktı. Artık maalesef çok pislendi çöpler yüzünden. Şehirdeki pazar yerinin çöpleri yağmur yağınca suya karışıyor. Kendi kendime sık sık ‘Okyanusumuza ne oldu böyle’ diye soruyorum” diyerek durumu özetliyor.