Yurdun dört bir yanında kadınlar, İstanbul Sözleşmesi için tek ses

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2020 Çarşamba 7:58 pm - Güncelleme: 6 Ağustos 2020 Perşembe 11:15 am

Kadınlar, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmaması, sözleşmeyi tam olarak uygulaması için bugün ülkenin dört bir yanında sokaklara çıktı. İzmir’de kadınlara müdahale oldu. Müdahalede 16 kadın gözaltına alındı.

Kadınlar, AKP hükümeti tarafından hedef haline gelen, kadın hakları için hayati önem taşıyan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmaması ve sözleşmenin tam olarak uygulanması için Türkiye’nin dört bir yanında sokağa çıkarak “Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” diye sesleniyor. Eylemlerde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek yerine, sözleşmeyi eksiksiz şekilde uygulaması çağrısı yapıldı.

İZMİR

İzmir Alsancak’ta bir araya gelen kadınlara polis müdahale etti. Müdahale sırasında en az 14 kadın gözaltına alındı.

Gözaltına alınan kadınlardan isimleri şöyle: Gözde Ece Yüksek, Evrim Çakır, Ebru Akeloglu, Didar Gül, Zehra Hekimoğlu, Eylem Tunalı, Gizem Coşkun, Deniz Cesurer, Melda Barutcu, Cansu Ekmen.

ANKARA

Ankaralı kadınlar, ”Haklarımızdan da Hayatlarımızdan da Vazgeçmiyoruz” diyerek Sakarya Meydanı’nda buluştu.

Kadınlar, AKP’ye “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” diye seslendi. Eylemde “Kadınlar artık susmayacaklar”, “Koruma, aklama, yargıla” ve “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı. Eylemde ayrıca katledilen kadınların isimleri de okundu.

İSTANBUL

Kadın örgütlerinin çağrısı ile İstanbul Kadıköy İskelesi’nde bir araya gelen kadınlar meydanlarda olmaya devam edeceklerini belirterek İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmamasına tepki gösterdi.

(Görüntü: Dilan Erdemir)

Kadınlar burada yaptıkları açıklamada kadın cinayetlerine karşı seslerini yükseltmeyi sürdüreceklerini vurguladı.


(Görüntü: Dilan Erdemir)

Kadınlar gerçekleştirilen açıklamaların ardından serbest kürsü kurarak değerlendirmelerde bulundu.


(Görüntü: Dilan Erdemir)

İzmir’de kadınlara yapılan polis saldırısı İstanbul’da protesto edildi.


(Görüntü: Dilan Erdemir)


(Görüntü: Dilan Erdemir)

MERSİN

Mersin’de İstanbul “sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz” diyerek toplanan kadınların yürüyüşü polis tarafından engellenmeye çalışıldı. RaptiyeKadınlar daha sonra polis engelini geçerek yürümeye devam etti.

MUĞLA

Muğla’da ise Bodrum Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına karşı, “Haklarımızdan vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” şiarıyla yürüyüş yaptı. Tepecik Cami Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, Belediye Meydanı’na kadar yürüyüş yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamaya, “Vazgeçmiyoruz İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” pankartı taşındı. Açıklamayı kadınlar adına Zühal Macit, Umut Anıl özdoğan ve Nesrin Özalın okudu.

1 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2019 tarih aralığında 48 aylık sürede bin 652 kadın öldürüldüğünü belirten Macit, bin 132 kadın cinsel şiddete ve 96 çocuğun tecavüze maruz kaldığını söyledi. Macit, “Dolayısıyla şiddetsiz bir hayatı var etme sorumluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik bir yaklaşım hiçbir gerekçeyle savunulamaz. İstanbul sözleşmesi şiddeti durdurmak demektir. İstanbul Sözleşmesi’nin feshi tartışmaya açık değildir, kadınların eşit ve şiddetsiz bir yaşam sürdürebilmeleri için devlete ait sorumluluğu ve yükümlülüğüdür” dedi.

ÇANAKKALE

Çanakkale Kadın Platformu çağrısıyla toplanan kadınlar “İstanbul Sözleşmesi kaldırılsın diyenlere, karşı İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, etkin uygulayın demek için buradayız” dedi.

TUNCELİ

Tunceli’de de kadınlar Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yaptı. Açıklamada platform adına konuşan Nurşat Yeşil, İstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik şiddeti kamusal ve özel alanda kapsamlı olarak tanımadığını söyleyerek sözleşmenin önemine dikkat çekti.

Ülkede her gün kadınların katledildiğine vurgu yapan Yeşil, İstanbul Sözleşmesi uygulanmış olsaydı katledilen kadınların hayatta olabileceğini söyledi: “Haklarımız için İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyoruz. Kadına yönelik şiddet her gün arttığı halde İstanbul Sözleşmesinin etkin şekilde uygulanmasını değil kaldırılmasını gündeme getirenler bu cinayetlerin, karşı karşıya kaldığımız katledilme riskinin sorumlularıdırlar. İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmalara derhal son verilsin, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Şiddetin Önlenmesi Yasası’nın uygulanmasındaki eksiklikler giderilsin, kadına yönelik şiddete karşı acil önlem planı yapılsın!” dedi.

ANTALYA

Antalya’da da kadınlar Attalos Meydanı’nda bir araya gelerek İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırıları protesto etti. Yapılan açıklamada, “‘Eşit değilsiniz’ dendikçe erkek şiddeti büyüyor, meşrulaşıyor, can alıyor. İstanbul Sözleşmesi uygulansın” denildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Türkiye’de kadın sığınaklarının mevcut yatak kapasitesi 3.482. İstanbul Sözleşmesi’ne göre olması gereken 8.315. İstanbul Sözleşmesi uygulansın.

“İstanbul Sözleşmesi kaldırılsın” diyenler, kadınlara şiddet uygulayıp cezasız kalmak isteyenler, LGBT+’ları öldürmek isteyenler! Kadın cinayetlerine de nefret cinayetlerine de sessiz kalmıyoruz!

Fatma Altınmakas, akrabası tarafından tecavüze uğradı, bunun üzerine kocası onu öldürdü. Kürtçe çevirmen sağlanmadığından şikâyetinde darp edildiğini söyleyemedi. İstanbul Sözleşmesi uygulansın, şiddete uğrayan kadınlar için ihtiyaçlarına göre sosyal destek ve hizmetler sağlansın.

Şiddete maruz kalan kadınların başvuracağı kadın derneklerinin ofislerini basmak, aktivistleri tutuklamak yerine, acilen şiddet faili erkekler tutuklanmalı, yargılanmalıdır. İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar takipçisiyiz.

İstanbul Sözleşmesi sadece şiddet failinin cezalandırılmasını, kadınların korunmasını öngörmez. Aynı zamanda tüm devletleri şiddetin hiç yaşanmayacağı bir dünya kurmakla yükümlü kılar.

Türkiye’deki evli kadınların en az üçte biri fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalıyor ama sadece yüzde 11’i bunu resmi kurumlara bildirebiliyor. Hiçbir kadının şiddete maruz kalmaması için İstanbul Sözleşmesi etkin bir biçimde uygulansın!

Son 5 yıl içinde şiddet gören 1 milyon kadından 2 bine yakını öldürüldü. Kadınların erkekler tarafından öldürülmemesi için İstanbul Sözleşmesi derhal uygulanmalı!

Bir daha hiçbir adli tıp uzmanının ve kadına yönelik şiddeti önlemekle yükümlü kişinin “Bir kadın bir erkekle tenha bir yerde içki içmeyi kabul etmişse cinsel ilişkiye rıza göstermiş sayılır” diyememesi için, İstanbul Sözleşmesi uygulansın.

Tacize, istismara, şiddete uğrayan çocukları koruyacak kamu hizmetleri sunmak hükümetlerin yükümlülüğü. Yalnızca çocukların menfaatinin esas alınması ve ihtiyaçlarına uygun koruyucu tedbirlerin sağlanması için, İstanbul Sözleşmesi uygulansın!

2019 yılında “Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar” başlığı altında 138 bin 529 şikâyet geldi ancak bu şikâyetlerin yüzde 46,9’u yani 64 bin 972’si takipsizlikle sonuçlandı. İstanbul Sözleşmesi derhal uygulansın!

İstanbul Sözleşmesi etkin bir biçimde uygulanmadığı için her yıl yüzlerce kadın şikâyet etmesine, karakola başvurmasına rağmen öldürülüyor. İstanbul Sözleşmesi şiddeti önler.

Türkiye’de hâlâ kadına yönelik erkek şiddeti özelinde 7/24 çalışan bir acil destek hattı yok! İstanbul Sözleşmesi feshedilemez!

2019 yılında Türkiye genelinde kadına yönelik şiddetle ilgili 4 bin 76 suç duyurusunun yüzde 82,4’üne yani 3 bin 357’sine “kovuşturmaya yer yok” kararı verildi. İstanbul Sözleşmesi derhal uygulansın!

Nüfusu 100.000’in üzerinde olan en az 237 belediyenin sığınak açma zorunluluğu varken sığınağı olan belediye sayısı 32. Tüm belediyeleri sığınak açarak İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamaya çağırıyoruz.

İçişleri Bakanlığının (2014-2019 yılları) verisine göre devlet koruması altındayken 94 kadın yakını erkekler tarafından öldürüldü. Şiddete karşı etkin soruşturma için İstanbul Sözleşmesi uygulansın.

ADANA

Adana Kadın Platformu İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek istenmesine karşı basın açıklaması yaptı. Heykelli Park’ta bir araya gelen kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanmasını istedi.


(Fotoğraf: Evrensel)

Basın açıklamasını okuyan Pelin Çiçek, kadınların gösterdiği tepkilerin ardından İstanbul Sözleşmesi’nin gündem olacağı AKP MYK toplantısının ertelendiğini belirterek “Ancak biz İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme niyeti hakkında erteleme değil kesin ve net bir açıklama istiyoruz. Tartışma bitirilmeli, sözleşmenin uygulanması için gerekenler yapılmalıdır” dedi.

2020’nin ilk altı ayında 146 kadın cinayeti 89 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğini ifade eden Çiçek, şu şekilde konuştu:

“6 yılda kadına yönelik şiddet tırmandığı halde sözleşmenin etkin şekilde uygulanmasını değil kaldırılmasını gündeme getirmek, devletin kadına yönelik şiddeti önleme görevini terk etmesi anlamına geliyor. İstanbul Sözleşmesi kadınlar ve çocukların hayatlarını korumak için verilen bir sözdür ve bu ‘sözden dönmek’, günde en az 3 kadının öldürüldüğü, bilindiği kadarıyla yılda 28 bin 360 çocuk istismarının yaşandığı bir ülkede kadınları ve çocukları ateşe atmaktır” dedi.

Sözleşmeyi savunmak için eylemde olduklarını ifade eden Çiçek, “Biz kadınlar, sözleşmeden geri çekilme niyet beyanları son bulana kadar nöbetteyiz. Bir kez daha hatırlatmak isteriz. Sözleşme; hayatlarımızın güvencesidir, tartıştırmıyoruz. Devletin gündemi sözleşmeden çıkmak değil kadın cinayetlerini durdurmak olmalıdır. Kazanılmış haklarımızdan ve şiddetsiz bir hayat mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

BURSA

İstanbul Sözleşmesi’ne dönük saldırılara karşı Bursa İstanbul Sözleşmesi Kadın İnsiyatifi Kent Meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kent Meydanında toplanan kadınalar sık sık “Sözleşmeyi değil şiddeti engelle”, “Öldüren sevgi istemiyoruz”, “Susma haykır kadınlar öldürülmesin” sloganları attı. Erkek şiddetiyle aramızdan ayrılan kadınların isimlerini ezbere sayıyoruz diyen Deniz Önen, “O isimler şimdi ellerimizde. Eğer İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, hayatta olabilirlerdi. Hayatlarımız için İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyoruz!”


(Fotoğraf: Evrensel)

Kadına yönelik şiddet her gün arttığı halde İstanbul Sözleşmesinin etkin şekilde uygulanmasını değil, kaldırılmasını gündeme getirenler bu cinayetlerin suç ortağıdır diyerek devam eden Önen, “Sadece sözleşmenin iptali gündeminin ortadan kalkmasını değil, sözleşmenin devleti yapmakla yükümlü kıldığı tüm koruma, önleme, tazminat, çok dilli ve anadilinde destek, eşitlik politikaları geliştirme ve uygulama sorumluluklarının da hemen yerine getirilmesini istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmalara derhal son verilsin, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Şiddetin Önlenmesi Yasası’nın uygulanmasındaki eksiklikler giderilsin, kadına yönelik şiddete karşı acil önlem planı yapılsın. Biz kadınlar bu haklarımızın gereğinin yerine getirilmesi için yan yana durmaya, hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

ESKİŞEHİR

Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Eskişehir’de de sokağa çıkan kadınlar Adalar’da bir araya gelerek “#İstanbulSözleşmesindenVazgeçmiyoruz” dedi.