Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için Taksim’de! “Bizim için bitmedi”

Yayın tarihi: 1 Temmuz 2021 Perşembe 7:10 pm - Güncelleme: 2 Temmuz 2021 Cuma 12:40 am

İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı olan Türkiye, 1 Temmuz itibarıyla sözleşmeden çekildi. “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” diyen binlerce kadın polis ablukasına rağmen Taksim Tünel Meydanı’nda buluştu.

Kadın örgütleri, sözleşmeden çıkan Türkiye’nin farklı kentlerinde protesto için çağrı ve duyuru yapmıştı. Sendika.org’da yer alan habere göre, polis Tünel’de basın açıklamasına müdahale edilmeyeceğini ancak İstiklal’de yürüyüş yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

İstanbul’daki protestoların merkezi Taksim İstiklal Caddesi oldu. Genci yaşlısı toplumun farklı kesimlerinden kadınlar tek slogan altında birleşti: Kararı tanımıyoruz, geri alamazsınız.

Saat 18’den itibaren rengarenk giysileri ellerinde pankartlarıyla Tünel’de buluştu. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Bizim için bitmedi” yazılı pankartın ardından Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Yüzlerce kadının bir araya geldiği Taksim’de, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “‘Asla yalnız yürümeyeceksin”, “‘Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “‘Kadınlar birlikte güçlü”, “Karar yok hükmündedir”, “Yaşasın kadin dayanışması” sloganları atıldı.

“VAZGEÇMİYORUZ”

“İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar, Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının, kadınların hayatlarına ve haklarına müdahale hamlelerinin yok hükmünde olduğunu haykırdı.

Tünel Meydanı’nda yaklaşık bir saat sloganlarla bekleyen kadınlar, polisin engelleme çabasına rağmen barikatın kaldırılmasında ısrarcı oldu. Polis, barikatı geri çekerken kadınlar da İstiklal Caddesi’nde ilerlemeye başladı. Yürüyüşe geçen kadınlar Rusya Konsolosluğu önünde ikinci bir polis barikatıyla karşı karşıya geldi. Saldırı tehditleri karşısında geri adım atmayan kadınlar barikatı dağıttı. Bir süre sonra polis biber gazı ve plastik mermilerle saldırıya geçti.

Sendika.org’da yer alan habere göre;

21.05: Barikat dağıldıktan sonra polis binlerce kadının olduğu alana biber gazı ve plastik mermilerle müdahale etti.

20.46: Polisin müdahale tehdidi karşısında geri adım atmayan kadınlar “Polis defol bu sokaklar bizim” sloganlarıyla barikata yüklendi.

20.40: Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen kadınlar Rusya Konsolosluğu önünde kurulan ikinci polis barikatına yüklendi. Polis müdahale tehdidinde bulunuyor.

Bir gecede sözleşmeyi fesheden Erdoğan’dan “İstanbul Sözleşmesi” açıklaması


İZMİR’DE POLİSTEN BİBER GAZLI MÜDAHALE

Birgün’ün haberine göre, İzmir’de polis, kadınların eylemine izin vermedi. Polis, kadınlara biber gazlı müdahalede bulundu.