Kadınlar Ankara’da barikatın ardından seslendi: İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız

Yayın tarihi: 25 Kasım 2020 Çarşamba 9:04 pm - Güncelleme: 26 Kasım 2020 Perşembe 1:20 am

Ankara’da 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için sokaklara çıkan kadınlar polis engeliyle karşılaştı. Polis barikatının ardından açıklamalarını okuyan Ankara Kadın Platformu “İstanbul Sözleşmesini Uygulatacağız” dedi.

Ankaralı kadınlar 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya geldi. Çankaya Belediyesi’nin önünde buluşan kadınların etrafı polis tarafından barikatlarla çevrildi. Sloganlar eşliğinde yürümek isteyen kadınlara polis izin vermedi.

Yaşanan arbede sırasında bazı kadınlar yaralandı. Polisin eyleme izin verilmeyeceğine dönük çağrılarına karşılık kadınlar, “Barikatı aç” sloganlarıyla polisi protesto etti.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ UYGULATACAĞIZ”

Kadınlar, polis engellemesinin ardından barikatın önünde “Sesimiz Yankılansın: Emeğimizden, Kimliğimizden, Birbirimizden, Mücadelemizden, Sokaklardan Vazgeçmiyoruz” başlıklı açıklamalarını okudu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun’un devlete verdiği yükümlülüklerin takipçisiyiz! Devlet İstanbul Sözleşmesi’ni etkin bir şekilde uygulamıyorken bir de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi gündemine alıyor. İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılır hale gelmesi kadın katillerini cesaretlendirerek kadın katliamlarının önünü açıyor.

İstanbul Sözleşmesi’ni savunuyor ve biz kadınlar için ne kadar hayati bir önemi olduğunu biliyoruz. Biliyoruz çünkü ana dili Kürtçe olduğu için ifadesi alınmayarak katledilen Fatma Altınmakas, şikayetine rağmen katilin yanına gönderilen Emine Bulut, İstanbul Sözleşmesi etkin şekilde uygulanmış olsaydı hayatta olabilirlerdi.

Fatma Altınmakas’ın, Emine Bulut’un, Aleyna Çakır’ın, Şule Çet’in ve erkek şiddetiyle hayattan koparılan bütün kadınların isyanıyla, öfkesiyle bu 25 Kasım’da da sokaktayız işte. Nadira’nın, Gülistan’ın, İpek Er’in ve daha birçok kadının devlet koruması altındaki faillerinin cezasız kalmaması için sokaklarda mücadelemizi büyütüyoruz.

İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız!”