Kadınlar 25 Kasım için sokakta! Polisten sert müdahale

Yayın tarihi: 25 Kasım 2021 Perşembe 6:58 pm - Güncelleme: 23 Eylül 2022 Cuma 10:08 am

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde birçok ilde bir araya geldi. Yürüyüş yapmak isteyen kadınlara, polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde düzenlenen eylemlerde binlerce kadın bir araya geldi.

25 Kasım Platformunu’nun Türkiye’nin çeşitli noktaları için yaptığı ortak eylem çağrısında, ”İsyanımız bitmedi, 25 Kasım’da hep birlikte sokaktayız” ifadeleri kullanıldı.

Platformu’n çağrısı ile Taksim Tünel’de toplanan kitle İstiklal Caddesi’nin başına kadar yürümek isteyince polis barikatları ile karşılaştı.

Eylem saati 19.30’dan önce İstanbul Taksim’de bir araya gelen binlerce kadın, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atmaya başladı.

Polisin biber gazlı müdahalesinin ardından eylemciler yüzlerine su ve süt sürerek, gazın etkisinden kurtulmaya çalıştı. O anlar ise böyle görtüntülendi:

 

 


Taksim Tünel’de toplanan kadınlar, öldürülen kadınların isimlerini tekrarladı.

“Gülistan Doku, Özgecan Aslan, Şule Çet, Başak Cengiz…”

Kadınların İstiklal Caddesi’ne yürümesine izin vermeyen polis ekipleri bariyerler kurarak grubu engellemeye çalıştı. Kadınlar yürüyüşte ısrarcı olunca polis ekipleri gruba müdahale etmeyerek belli bir yere kadar yürüyüşe izin verdi.

Kadınlar, hep bir ağızdan, “Hükümet istifa” sloganları attı.

Kadınların İstiklal Caddesi’nin sonuna kadar yürümesine izin vermeyen polis, Suriye Pasajı önünde barikatlar kurdu. Kadınların barikatlara yüklenerek yürüyüşte ısrar etmesi üzerine ekipler kadınlara biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti.

MÜDAHALEDEN BASIN DA ETKİLENDİ

Müdahaleden kadınlar kadar basın mensupları da etkilendi. Polis müdahalesi ve biber gazından etkilenen Artı TV kameramanı Bilal Meyveci yaralandı. Konuya ilişkin açıklama yapan Basın-İş Sendikası, ”Taksim’de 25 Kasım eylemini takip eden üyemiz Artı TV kameramanı Bilal Meyveci yakın mesafeden sıkılan gaz nedeniyle yaralanmıştır. Alandaki diğer gazeteciler de müdahaleden etkilendi. Polisin görevini yapan gazetecilere müdahalesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Barikat altına alınan İstiklal Caddesi’ne alınmayan kadınlar, Karaköy istikametinde yürüyüşlerine devam etti.

İZMİR

İzmir’de binlerce kadın 25 Kasım için bir araya geldi. Kadınlar Alsancak, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyüş yaparak “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!” sloganlarıyla alana yürürken ölen kadınların da isimlerini andı.

 

MERSİN

Mersin’de kadınların yürüyüş yapmak istemesi üzerine polis gruba müdahale etti. Karşılıklı itiş kalkışların olduğu yürüyüşte, kadınlar  ısrarcı olunca polis çekilmek zorunda kaldı. Kadınlar “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganlarıyla yürüyüş yaptı.

ANKARA

Ankara’da Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Sakarya Caddesi’nde eylem yaptı. Toplanan kitle basın açıklamasının okunması sonrası dağıldı.

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü