Kadınlar 1 yıldır kayıp olan Gülistan’ı sordu: Gülistan Doku nerede?

Yayın tarihi: 5 Ocak 2021 Salı 6:39 pm - Güncelleme: 5 Ocak 2021 Salı 6:39 pm

Üniversiteli kadınlar, 1 yıl önce kaybolan ve bugüne kadar haber alınamayan Gülistan Doku’nun akıbetini sormak için İstanbul Beşiktaş’ta bir araya geldi.

5 Ocak 2020’de Dersim’de kaybolan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbetini soran genç kadınlar İstanbul Beşiktaş Meydanı’nda eylem yaptı. Üniversite Kadın Meclisleri tarafından düzenlenen eylemde “1 yıldır kayıp olan Gülistan Doku nerede?” diye soruldu.

Gülistan Doku’nun kaybolmasının baş şüphelisi olan Zaynal Abakarov’un ifadesinin bile alınmadığını söyleyerek durumu eleştiren üniversiteli kadınlar “Yeniden soruyoruz: Gülistan Doku nerede? Şüpheli erkek yerine Gülistan için oturma eylemi yapan annesi ve ablası, göz altına alınıyor. Soruyoruz: Şüpheliyi neden koruyorsunuz? Gülistan’ın bulunmasını sağlayabilecek görüntüler neden netleştirilmedi, etkin soruşturma neden yürütülmedi? Yetkililer işlerini yapmayacaklarsa o koltuklarda neden oturuyor, o maaşları neden alıyorlar?” diye sordu.

Üniversite Kadın Meclisleri’nin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“1 YILDA EN AZ 300 KADIN HAYATINI KAYBETTİ”

“Bugün günlerden 5 Ocak 2021. Gülistan Doku tam bir yıl önce, 5 Ocak 2020’de kayboldu. Bizler ilk günden beri Türkiye’nin her yerinde Gülistan’a ne olduğunu soruyoruz. Sorumuza yetkili hiç kimseden 1 yıldır hiçbir yanıt gelmiyor. İçişleri Bakanlığı hiçbir açıklama yapmadan Gülistan’ı arama çalışmalarını durduruyor. Gülistan, kaybolmadan hemen önce görüştüğü baş şüpheli ile tartışmıştı. Daha sonra Gülistan’ın aynı kişi tarafından 2 kez alıkonulduğu ortaya çıktı. Ancak buna rağmen şüphelinin ifadesi bile alınmadı. Kadınların mücadelesiyle şüpheliyi ülkeye getirme kararı alındı. Ancak bu karar da uygulanmadı. Bugün burada Gülistan Doku nerede diye sormak için toplandık. 1 yılda en az 300 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Ancak veri bundan ibaret değil! 171 kadın da şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Tüm şüpheli ölümlerin aydınlatılması doğrudan devletin sorumluluğundadır.”

“YAŞAMAKLA KALMAYACAK; EŞİT, ÖZGÜR YAŞAYACAĞIZ”

“Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’ni imzaladığı an bu sorumluluğu kabul etmiştir. Aleyna Çakır, Rabia Naz, Nadira kadirova… Tüm şüpheler giderilene, hiçbir kadın cinayetinin üzeri örtülmeyene dek bizler buradayız. Genç kadınların talebi elbette ki sadece öldürülmemek olamaz. Kazandığımız haklarımızı, yaşamlarımızı böylesine geriletmelerine asla izin vermeyeceğiz. Yaşamakla kalmayacak; eşit, özgür yaşayacağız. Dün bizler de kayyum rektör istemiyoruz diyen Boğaziçi öğrencileri ile birlikte eylemdeydik. Eşit, özgür, laik eğitimi engellemek adına atanmış rektörlerle okullarımızı işgal etmeye çalışıyorlar. Buna elbette ki izin vermeyeceğiz. Boğaziçi dahil 5 okulda direnişi büyüteceğiz.”

“GÜLİSTAN DOKU NEREDE?”

“Kayyumlara direnen öğrenciler de asla yalnız yürümeyecekler. Atadığınız rektörler biliyoruz ki önce genç kadınların hayatına müdahale edecek. Gülistan bulunsun diye, kadın cinayetleri dursun diye, şüpheli ölümler aydınlatsın diye Üniversite Kadın Meclisleri var. Eşit bir hayat ve eğitim için genç kadınların mücadelesi var. Yeniden soruyoruz: Gülistan Doku nerede? Şüpheli erkek yerine Gülistan için oturma eylemi yapan annesi ve ablası, göz altına alınıyor. Soruyoruz: Şüpheliyi neden koruyorsunuz? Gülistan’ın bulunmasını sağlayabilecek görüntüler neden netleştirilmedi, etkin soruşturma neden yürütülmedi? Yetkililer işlerini yapmayacaklarsa o koltuklarda neden oturuyor, o maaşları neden alıyorlar?”