Kadına cinsel istismarla suçlanan Tuma Çelik, HDP’den ihraç edildi!

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2020 Salı 1:21 am - Güncelleme: 21 Temmuz 2020 Salı 1:21 am

Bir kadına cinsel istismarda bulunmakla suçlanan Tuma Çelik, HDP’den ihraç edildi. Kararı HDP Grupbaşkanvekili Saruhan Oluç duyurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, bir kadını cinsel saldırıya maruz bırakmakla suçlanan Mardin Milletvekili Tuma Çelik hakkında HDP Merkez Disiplin Kurulu’nun (MDK) aldığı kararı açıkladı.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Oluç, partinin Meclis Grup Yönetimi’nin Tuma Çelik hakkındaki fezlekeyi 30 Haziran’da Merkez Disiplin Kurulu’na ilettiklerini aktardı. Merkez Disiplin Kurulu’nun hızla soruşturma yaparak, gereken kararı alması önerisi yaptıklarını belirten Oluç, “Merkez Disiplin Kurulu, 5 Temmuz’da bize de iletti. Disiplin Yönetmeliğinin 17. Maddesi gereği soruşturma bitene kadar tedbiren parti içindeki görevlerinden uzaklaştırma kararı aldı. Biz de bu kararı Tuma Çelik’e ilettik. 5 Temmuz tarihinden itibaren parti ile ilgili hem Meclis içinde hem de Meclis dışında herhangi herhangi bir faaliyette bulunmaması gerektiğini kendisine tebliğ ettik” dedi.

İHRAÇ KARARI

Disiplin Kurulu’nun Tuma Çelik hakkında kesin çıkarma (ihraç) kararı aldığını duyuran Oluç, “Tüzüğümüz gereği, Tuma Çelik partiden istifa etmiş olsa bile tüzüğün 58 f maddesi gereği, soruşturulan kişi istifa etse bile ‘disiplin soruşturması tamamlanıncaya ve Disiplin Kurulu kararı açıklanıncaya kadar kabul edilmez’ hükmü gereği, Disiplin Kurulu kovuşturmaya devam etti ve bugün itibariyle kesin çıkarma konusunda kararını verdi. Gerekli işlemler yapılıyor. Bunu kamuoyu ile paylaşma gereği duyduk. Birinci söyleyeceğimiz şey bu” ifadelerini kullandı.

HAKKINDA CİNSEL SALDIRI SUÇLAMASI VAR

HDP’li Tuma Çelik’in, 24 Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde Mardin’de seçim çalışmaları kapsamında dernek toplantısına katılan bir kadını cinsel saldırıya maruz bıraktığı iddia edildi. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, kadının şikayeti üzerine Çelik’in dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören fezlekeyi düzenleyerek Meclis’e gönderdi. Meclis Adalet Anayasa Karma Komisyonu, 22 Temmuz Çarşamba günü, partisinden istifa eden Çelik hakkındaki fezlekeyi görüşmek üzere toplanacak.