Kadın örgütleri, kadın aday istiyor

Yayın tarihi: 14 Aralık 2018 Cuma 12:35 pm - Güncelleme: 14 Aralık 2018 Cuma 12:35 pm

Dünyanın ilk kadın belediye başkanının çıktığı Antalya’da, yaklaşık 1900 yıl sonra yeniden kadın belediye başkanı çıkıp çıkmayacağı merak ediliyor. Kentteki birçok kadın sivil toplum kuruluşu, 2019 yerel seçimlerinde kadın adaylara öncelik verilmesi konusunda birleşti.

Antalya’ya 18 kilometre uzaklıkta bulunan Perge Antik Kenti’nde 1900 yıl önce, M.S. 120 yılında dünyanın ilk belediye başkanı olarak bilinen Plancia Magna, kenti yönetti. Plancia Magna, 120 ile 126 yıllarında kentin yaşamında etkin rol oynadı. Kararlı, enerjik kişiliği ile Magna, halk tarafından çok sevildi. Sahip olduğu maddi imkanı ve yeteneklerini birleştirerek kamu yararı için pek çok şey yapan Magna hakkında, ‘Plancia Magna kendi parasını harcadı’, ‘bol bol harcadı’, ‘kocasının kontrolü olmadan harcadı’ şeklinde ifadeler yazıtlarda yer alıyor. Yazıtlarda geçen ‘kentin kızı’, ‘kentin en üst yöneticisi’, ‘Artemis rahibesi’, ‘Tanrılar anası rahibesi’ ve ‘imparator kültü baş rahibesi’ unvanlarından dolayı arkeoloji dünyası Plancia Magna’yı dünyanın ilk belediye başkanı olarak yorumluyor.

ADI GEÇEN KADINLAR

Dünyanın ilk kadın belediye başkanının çıktığı bu topraklarda yeniden belediye başkanı çıkıp çıkmayacağı merak edilen konular arasında yer alıyor. 31 Mart 2019’daki yerel seçimleri için Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kadın aday adayı bulunmuyor. Antalya’nın merkez ilçeleri Döşemealtı ve Aksu için kadın aday adayı henüz yer almıyor. Muratpaşa’da CHP’de Sibel Gezen aday adaylığı başvurusunda bulundu. Ak Parti’de de eski milletvekili Gökcen Özdoğan Enç’in Muratpaşa için adı geçiyor.

KADIN ADAYLAR KONYAALTI’NI İSTİYOR

Kadın adayların en fazla ilgi gösterdiği ilçe ise Konyaaltı oldu. Konyaaltı’nda CHP’de Sebahat Çevik, Cansel Çevikol Tuncer ve Sevgi Doğan aday adaylığı için başvurdu. Ak Parti’de de Konyaaltı Belediyesi Meclis üyesi ve Büyükşehir Belediyesi şirketi Anset’in Genel Müdürü Gaye Doğanoğlu’nun adaylık için adı geçiyor. İYİ Parti’de Kepez’de Şükriye Karaben, bu ilçe için ilk ve tek başvuruyu yapan kadın belediye başkan adayı adayı oldu.

KADIN MECLİS ÜYELERİNİN SAYISI DA DÜŞÜK

2014 yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediyesi ve 19 ilçede toplam 444 meclis üyesi çıktı. 444 üyeden sadece 44’ü kadınlardan oluşurken, 103 kişilik Büyükşehir Meclisi’nde 4 kadın meclis üyesi yer aldı. Üyelerden Songül Başkaya milletvekili seçimleri için meclis üyeliğinden istifa edince sayı 3’e düştü.

KADIN ÖRGÜTLERİ KADIN ADAY İSTİYOR

Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, liderlik konusunda öncelikle kadınların talepkar olması gerektiğini söyledi. Bu dönem ilçe belediye başkanlıklarına istekli ve çalışan kadın adaylar olduğunu belirten Ege, “Bu istek beni çok mutlu ediyor. Bir kadının bakış açısı ile bir erkeğin bakış açısının taban tabana farklı olduğu çalışmalar olabiliyor. İlçelerden birinden çıkacak bir kadın belediye başkanının, büyükşehirde seçilecek bir erkeği tamamlayacağını düşünüyorum. Özellikle aile ve çocuk konusunda kadınların bazı durumları çok daha iyi gördüğüne inanıyorum. Bizim gibi turizm kentine çok fazla sayıda çocuk ve kadın geliyor. Tatil kararını etkileyen kadınlardır. Karar mercilerinde kadınların olması ekonomik anlamda da bize fayda getirir, fiziki anlamda da büyük fayda sağlar. Kadının kentte değeceği çok farklı noktalar var. Kadın belediye başkanı olmasını isterim, bugüne kadar olmamasını da yadırgıyorum” diye konuştu.

‘KADIN YÖNETİCİLER SİYASETE NEZAKET KATAR’

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şube Başkanı Ayla Yüksel, ezelden beri her alanda kadınların güçlenmesinden yana olduklarını söyledi. Kadının olduğu her yerde disiplin, plan, program, proje, takip ve değerlendirme olduğunu dile getiren Yüksel, bu çalışmaların da başarıyı getirdiğini anlattı. Yüksel, “Antalya’da kadın belediye başkan aday adaylarının çalışmalarını yakından inceledik. Bu aday adaylarının değerlendirilmesini çok istiyoruz. Kadın yöneticilerin başarılı olduklarını biliyorum. Siyasette belli bir üslup ve nezaket yaratacağını düşünüyoruz. Mutlaka belediyelerin karar organlarında kadınların olması gerekiyor” dedi.

‘SIRF KADIN OLDUĞU İÇİN ADAY DESTEKLENMEZ’

Cumhuriyet Kadınlar Derneği Muratpaşa Şube Başkanı Şükrüye Akkaya da toplumun yarısının kadınlardan oluştuğunu, bu nedenle yöneticilerin yarısının kadın olması gerektiğini savundu. Akkaya, “Çünkü üreten kadın. Çalışan kadın, emek veren kadın. Ama bir taraftan da şu gerçeği göz ardı etmeyelim. Sırf kadın olduğu için bir aday desteklenmez. Kadın donanımlı, konuya hakim, temsil noktasında başarabilir anlayışındaki adaylar desteklenmelidir” dedi.

‘KADININ OLDUĞU ALANLAR DEĞER KAZANIR’

Antalya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu da “Yerel yönetimlerde ve siyasette fırsat eşitliği ilkesi ile yerel yönetimlerin karar mekanizmalarında kadın sayısının artması yönünde hassasiyet duyulmasını bekliyorum. Kadın elinin değdiği her alanın değer kazandığına inanıyorum” dedi.