Kadın hakları savunucusu gazeteci Mena Mangal’a güpegündüz suikast

Yayın tarihi: 13 Mayıs 2019 Pazartesi 11:29 am - Güncelleme: 13 Mayıs 2019 Pazartesi 11:36 am

Afgan gazeteci ve politik danışman Mena Mangal, ülkesinde kadın hakları hakkında konuştuğu sırada hayatının tehlikede olduğunu söyledikten birkaç gün sonra güpegündüz vuruldu.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Nasrat Rahimi, bir veya daha fazla şüphelinin olay yerinden kaçtığını söyledi ama hiç kimse saldırının sorumluluğunu üstlenmedi ve polis, cinayetin terör saldırısı olup olmadığını ya da bayan Mangal’ın tanıdığı birisinin saldırısı olup olmadığını henüz belli değil. ifadelerini kullandı.

Kadın hakları savunucuları, Magnal’ın korkularını açıkça belirtmesine rağmen yetkililer tarafından yeterince korunmadığını dile getirdiler.

Wazhma Frogh,bir Afgan İnsan Hakları Avukatı ve Kadın Hakları Savunucusu, Twitter’ındaki paylaşımında “Bu kadın, hayatının tehlikede olduğunu söyledi. Neden bir şey olmadı? Cevaplara ihtiyacımız var.” dedi.

“Bu toplumda (erkekler) için aynı fikirde olmadıkları kadınları öldürmek neden bu kadar kolay?”

Yetkililer, özel bir ekibin bu cinayeti inceleyeceğini söyledi.

Mena Mangal, Afganistan’daki en büyük özel yayın kuruluşu olan Tolo TV’de, Shamshad ve Lemar televizyon istasyonunda çalışan saygın bir gazeteciydi. Bayan Mangal yakın zamanda Afganistan’ın Ulusal Parlamentosunun alt odasında kültürel danışman olmuştu.

Gazetecilik kariyerinin en tepesinde, Mena Mangal, kadınların eğitim ve çalışma hakları için konuşan, bu hakların tutkulu bir savunucusuydu. Frogh,”Bu güzel ruhun kaybında gözyaşlarımı durduramıyorum. Yüksek bir sesi vardı ve halkı için ses yükseltiyordu” dedi.

Sınırı olmayan gazeteciler daha önce 2018’in 15 gazeteci ve medya işçisinin öldürüldüğü 2001’de Taliban rejiminin düşmesinden bu yana gazeteciler için en ölümcül yıl olduğunu söylediler.

Uluslararası Af Örgütü, Afganistan’ı Kadınlar için en kötü yer olarak sınıflandırdı. Kadınlar, okula ve ya işe giderken saldırıya uğrayabilirler. Ülkede ayrıca tecavüz ve aile içi şiddet düzeylerinin yanı sıra devlet güçlerinin fiziksel ve cinsel istismarı, zorla ve çocuk evliliği ve namus cinayetleri var.

Afganistan, polis kadınları, politikacılar, eğitimciler, öğrenciler ve gazeteciler dahil olmak üzere son yirmi yıllık savaş boyunca halka açık yerlerde bir dizi suikast gördü.

Bazıları akrabalar veya topluluk üyeleri tarafından yürütülen namus cinayetleri olarak adlandırılmıştır. Diğer kadınları, kamusal hayatta rol alan veya kadın hakları hakkında konuşan kadınlara itiraz eden isyancılar tarafından öldürüldü. Düzenli olarak Kabil’de saldırılar düzenleyen Taliban terör örgütü, kadınlara yönelik de dahil olmak üzere insan hakları ihlalleri ile biliniyor

2012’de,  Malala Yousafzai, Pakistan’daki Taliban tarafından kızların eğitim hakkından bahsetti diye 15 yaşında başından vuruldu.

‘IŞİD, Afganistan’ın kuzeyini hilafetinin yeni merkezi ilan etti’