Kadın doğumda rezalet: İki yurttaşa bir yatak!

Yayın tarihi: 9 Aralık 2020 Çarşamba 6:46 pm - Güncelleme: 9 Aralık 2020 Çarşamba 6:46 pm

Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde bulunan kadın doğum ünitesinde aynı yatakta birden fazla hastanın bebeğiyle yattığı öğrenildi.

Bianet’ten Tansu Pişkin’in haberine göre; Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Kadın Doğum ünitesinde aynı odada 20’den fazla kişinin bulunduğu, bazı yataklarda iki veya daha fazla hastanın yattığı ortaya çıktı.

Görüntüleri bianet ile paylaşan yeni doğum yapmış bir hastanın refakatçisi, hastaneye gidişlerini ve orada yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Dün gece saatlerinde doğumu başlayan gelinim ambulans gecikince evde doğum yapmak zorunda kaldı. Ardından ambulans geldi, bebek ve gelinimle beraber hastaneye gittik.

“ÇARŞAFLARDA KAN VARDI”

“Bizi aldıkları odada aynı yatakta yatan yeni doğum yapmış kadınlar ve yanlarında çocukları vardı. Bir odada 25 ya da 27 kişiydik.

“Çarşaflar kirliydi, bazılarının üzerinde kan vardı. Yaklaşık 5-6 saat orada kaldık. İki hemşire ve bir doktor vardı. Şikayetlerimizi kimse dinlemedi.”

YETKİLİLERDEN FARKLI AÇIKLAMALAR

İddiaları sormak için hastaneye ulaştık. Başhekim sekreteri hastanenin 15 Aralık’ta taşınacağını, aşırı yoğunluk olduğunu ve bu nedenle böyle bir durumun yaşanmış olabileceğini söyledi.

Batman Sağlık İl Müdürlüğü özel kalem müdürü, iddiayı “Haberimiz yok” diye yanıtladı. Batman Kamu Hastaneleri Başkanı Dr. Hakkı Ural da konu hakkında bilgisi olmadığını ancak Yeni Doğum Servisinde doğum sonrası hızlı bir muayene için tek bir muayene odası olduğunu, görüntülerin anlık olabileceğini söyledi.

BAŞHEKİM YARDIMCISI: KABUL ETMİYORUZ

Hastanenin başhekim yardımcılarından Dr. Yılmaz Akyüz, toplam 160 yataklı hastanenin Kadın Doğum Ünitesinde Jinekoloji ve doğum servisi dahil 41 yatak olduğunu, bu bölümde 4, 5 veya 6 yataklı odalar olduğu bilgisini paylaştı.

Görüntüleri yalanlayan Dr. Akyüz şunları söyledi:

“Hastalarımız geldiğinde acil jinekoloji bölümü var. Orası bazen yoğun olabiliyor. Ancak odalarımızdaki yatak sayıları düşünüldüğünde bir rekatçi ile beraber bir odada en fazla 12 kişi olabilir. Bir yatakta birden fazla hasta olamaz. Mümkün değil.

“İkincisi Covid-19 döneminde kısıtlamalar getirdik. Ziyaretçi yasağı var. Görüntülerin doğruluğuna inanmıyorum. Hastalar bazen istedikleri olmayınca böyle şeyler yapabiliyor. Kesinlikle kabul etmiyoruz.”