Kadın çalışan sayısı eşit olan işyerlerine yüzde 50 indirim

Yayın tarihi: 8 Mart 2022 Salı 10:25 am - Güncelleme: 8 Mart 2022 Salı 2:35 pm

Büyükçekmece’de hayata geçirilen “Eşit İşyeri Projesi” ile çalışan kadın ve erkek sayısı eşit olan işletmelere ruhsat ve ilan reklam ücretlerinde yüzde 50 indirim yapılıyor.

Büyükçekmece Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde örnek bir projeyi hayata geçirdi. İlçe sınırlarında faaliyet gösteren işletmelerde kadın istihdamını arttırmak, erkeklere eşit iş imkanı ve eşit ücret almalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen projenin şartlarını yerine getiren işletmelere bazı ayrıcalıklar tanıyor. Belediye, bu işyerlerine “Eşit İşyeri” belgesi vererek projenin yaygınlaştırılması ve özendirilmesini sağlıyor.

“Kadın sosyal hayatta daha çok yer bulmalı”

Mimaroba Mahallesi’nde çalışan sayısının üçte ikisini kadınların oluşturduğu bir işletmeye ilk “Eşit İşyeri” belgesi Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün tarafından takdim edildi. Projeye ilişkin açıklama yapan Başkan Akgün; “Bugün 8 Mart Büyükçekmece Mimaroba’da bir iş yerimizde kadın çalışanlar erkek çalışanlardan daha fazla olduğu için daha doğrusu yaptığımız tespitte bu iş yerinde kadınlar daha fazla erkekler daha az. Erkeklerden daha fazla kadın çalıştırdığı için “eşit işyeri” unvanını almaya hak kazandı. Bu tip iş yerleri yani kadın- erkek eşitliğini koruyarak en az yarı yarıya kadın çalıştıran veya yarıdan fazla kadın çalıştıran iş yerlerine ruhsat verirken ruhsat harçlarının, ilan reklam harçlarının yüzde 50’sini almıyoruz. Yani yüzde 50 indirim yapıyoruz. Bu da kadının sosyal hayatta daha fazla yer bulmasını sağlamak için şehrimizde Büyükçekmece ilçemizde bir özendirme projesi olarak ortaya konmuştur. Bundan sonra eşit iş yeri projesi hakkında Büyükçekmece’den çokça haberler çıkacaktır. Bu müessesenin yöneticisine çok teşekkür ediyorum.”

“Herkesi bu kurala uymaya davet ediyorum”

İşletme sahibi Murat Çavuşoğlu, kadın istihdamına yönelik projeye destek verilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: ‘’Sayın Başkanımın da izah ettiği gibi bizler işletmeci olarak, istihdam yaratanlar olarak her zaman kadınlara öncelik veriyoruz ve bunun iş yerimizde ve yaşantılarımızda artılarını görüyoruz. O yüzden biz de kendi çapımızda bunun ucundan tutup kadın personelimizin sayısını daha fazla tuttuk. Daha da fazla tutacağız. Diğer işletmelerimizde de bu kurala uyacağız. Belediyemizin de bu kolaylıklarından faydalanmak için herkesin bu kurala uymasını rica ediyoruz.’’

İşyeri çalışanın Münire Kaynak şunları söyledi: ‘’İyi bir şey. Hepimiz birlikte güzel bir şekilde çalışıyoruz. Mutluyuz hepimiz. Hep birlikte artık bir aile gibi olduk. Çok öyle bir dezavantajımız yok. Her işin üstesinden gelmeye çalışıyoruz.”