Gözaltına alınan 105 kişiden 76’sı serbest bırakıldı

Yayın tarihi: 2 Şubat 2021 Salı 5:37 pm - Güncelleme: 3 Şubat 2021 Çarşamba 4:34 pm

İstanbul Valiliği, Kadıköy’deki Boğaziçi Üniversitesi gösterilerinde gözaltına alınan 94 kişiden 65’inin serbest bırakıldığını duyurdu. Yine Boğaziçi öğrencilerine destek protestolarında Beşiktaş ve Sarıyer’de gözaltına alınanlardan da 11 kişinin serbest bırakıldığı, 29 kişinin işlemlerinin sürdüğü Valilik tarafından açıklandı.

Gözaltına alınan 159 öğrenciden 98’inin emniyet ifadeleri alındıktan sonra Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla serbest bırakılmıştı.

Serbest bırakılan 98 kişiden 10’u serbest bırakıldıktan 1-2 saat sonra tekrar gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 10 kişi bugün Çağlayanda bulunan İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.

Savcılık ifadeleri alınan 10 kişi hakkında ‘polise mukavemet’ ve ‘2911 sayılı toplantı/gösteri yürüyüşü kanuna muhalefet’ suçlarından konutu terk etmeme adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

KADIKÖY’DE POLİS MÜDAHALESİ

İstanbul’da Emek, Barış, Demokrasi güçlerinin çağrısıyla Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek için Kadıköy’de toplanan gruba polis müdahale etti. Polisin biber gazı, gaz kapsülleri ve plastik mermi kullandığı belirtilirken, gözaltına alınanlar olduğu bildirildi.

Kadıköy’de toplanan grup “Kurtuluş yok, tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attılar. Polisin birkaç kez müdahalesine rağmen gösteriler ara sokaklarda sürüyor. Kadıköy üzerinde polis helikopterinin uçtuğu gözlenirken, alanda çok sayıda zırhlı araç da bulunuyor.

Rıhtım’dan Kadıköy’ün ara sokaklarına dağılan gruba polis ekiplerinin biber gazlı müdahalesi devam ediyor. Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay, ara sokaklarda gözaltına alınan kişiler olduğunu belirtti.

Gözaltına alınanların bir kısmı Rıhtım Karakolu’ndaki otobüslerde tutuluyor. Gözaltındaki bazı kişilere ters kelepçe takıldığı bildirildi. Kadıköy’deki Eğitim-Sen binası önünde yüzlerce kişinin katıldığı bir basın açıklaması yapıldı.

Boğaziçi direnişçilerine Kadıköy’de çok sert polis müdahalesi!

POLİS ABLUKASI

Kadıköy Rıhtım  eylem öncesi polis ablukasına alındı.

HİSARÜSTÜ’NDE ÖĞRENCİLER GÖZALTINA ALINDI

Boğaziçi Üniversitesi’nin kampüsünün bulunduğu Hisarüstü’nde de öğrenciler gözaltına alındı.

O anlar çevredekilerin cep telefonu kameralarına yansırken polisin durakta bekleyenler arasından hiçbir sebep göstermeden gözaltı yaptığı görüldü.

Öte yandan da Beşiktaş’ta da Kadıköy’e geçmek isteyenlere kimlik sorulduğu, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine motora binişte zorluk çıkarıldığı öğrenildi.

POLİS HIZINI ALAMADI, SİVİL POLİSİ DE GÖZALALTINA ALMAYA ÇALIŞTI

Kadıköy’deki eyleme yapılan sert müdahale sırasında polis, sivil polisi de gözaltına almaya çalıştı.

POLİSİN SERT MÜDAHALESİNE TENCERE TAVAYLA TEPKİ

Kadıköy’de atanmış rektör Melih Bulu’ya karşı yapılan eylemde polisin yaptığı sert müdahaleye tepki gösteren mahalle sakinleri, evlerinin camından tencere tava “havası” çaldı.

GAZETECİ ELİF AKGÜL GÖZALTINA ALINDI, HALK TV MUHABİRİ VE KAMERAMANI YARALANDI

Polisin sert müdahalesi sırasında gazeteci Elif Akgül’ün gözaltına alındığı, Halk TV Muhabiri Erdinç Yılmaz ve kameraman Murat Erkmen’e ise plastik mermi isabet ettiği öğrenildi.

POLİSİN GÖSTERDİĞİ ORANTISIZ GÜÇ DEVAM EDİYOR

Polisin Kadıköy’de gösteriler yapan yurttaşlara gösterdiği orantısız güç devam ediyor. Kalabalık bir polis grubunun, yere yatırdıkları yurttaşı darp ettiği görüntüler ise sertliğin derecesini gözler önüne serdi.

;

PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR: BU DAHA BAŞLANGIÇ

İstanbul’da Emek, Barış, Demokrasi güçlerinin çağrısıyla Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek için Kadıköy’de toplanan gruba polis müdahale etti. Genç eylemciler müdahaleye rağmen Kadıköy sokaklarını terk etmeyerek “Bu daha başlangıç” dedi.

CHP İLÇE BAŞKANI NARİN POLİS TARAFINDAN GÖZALTINA ALINMAK İSTENDİ

Kadıköy’de öğrencilere ve vatandaşlara gaz sıkılmasını engel olmaya çalışan CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, polis tarafından gözaltına alınmak istendi.

76 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklama şöyle:

“Boğaziçi Üniversitesinde 1 Şubat 2021 Pazartesi günü yapılan yasadışı gösterilerde Cumhuriyet Başsavcılığı talimatlarıyla gözaltına alınan ve dün yapılan savcılık sorgusunun ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen; (E.D.A), (A.D.A), (M.H), (U.B.Ç), (V.Ç.A), (H.Y), (H.S), (G.T), (R.D), (R.Ö) ve (A.Ö) isimli şahıslar hakkında, çıkarıldıkları 2. Sulh Ceza Hakimliğince Adli Kontrol (Ev Hapsi) tedbiri uygulanmıştır.

02 Şubat 2021 Salı günü çeşitli grup ve sivil toplum kuruluşlarının sosyal medya hesaplarından Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanma çağırıları yaptıkları ve akşam saatlerinde bir grup göstericinin toplandığı tespit edilmiştir. Meydanda toplananlara; salgın yayılımının engellenmesi ve toplum sağlığının korunması çalışmalarına olumsuz tesir edebilecek her türlü toplanmanın, Kadıköy Kaymakamlığınca yasaklandığı bildirilerek dağılmaları istenmiştir.

Yapılan tüm uyarılara rağmen; alandan ayrılmayan ve güvenlik güçlerimize mukavemette bulunan şahıslara müdahale edilmiş, Rıhtım Meydanı’ndan çeşitli cadde ve sokaklara dağılan göstericilerin, bu sırada emniyet araçları ve çevreye zarar verdikleri tespit edilmiştir.

Kadıköy ilçemizde düzenlenen yasadışı toplanmada yakalanan (94) şüphelinin (29)’u hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı talimatları ile gözaltı işlemi uygulanırken, (65) şahıs ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştır.

Bu eyleme katılmak üzere Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerimizde toplanan ve yapılan bütün uyarılara karşı direnerek mukavemette bulunan (11) şüpheli, Cumhuriyet Başsavcılığı talimatları ile gözaltına alınmış ve haklarında idari yaptırım kararı uygulanarak serbesst bırakılmıştır, gözaltında bulunan (29) şüphelinin işlemleri devam etmektedir.”

İstanbul’da Emek, Barış, Demokrasi güçlerinin çağrısıyla Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek için dün Kadıköy’de toplanan gruba müdahale edilmiş; polis biber gazı, gaz kapsülleri ve plastik mermi kullanmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Kadıköy, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinde toplamda 104 şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır” bilgisi verilmişti.