Kaçak göçmen faciasında ölü sayısı 81’e yükseldi

Yayın tarihi: 20 Haziran 2023 Salı 1:35 am - Güncelleme: 20 Haziran 2023 Salı 1:35 am

Yunanistan açıklarında meydana gelen kaçak göçmen tekne faciasında hayatını kaybedenlerin sayısı 81’e yükseldi.

Yunan makamları tarafından yapılan açıklamada, facianın yaşandığı bölgede 3 kişinin daha cesedinin bulunarak otopsi için Kalamata Limanı’na götürüldüğü belirtildi.

Yunan Sahil Güvenlik biriminden yapılan açıklamada, kaçak göçmen faciasının ardından arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği aktarılarak, facianın ardından bugün cesedine ulaşılan düzensiz göçmen sayısının 3’e, toplam ölü sayısının ise 81’e çıktığı kaydedildi.

BBC’nin, küresel gemi takip istihbarat sitesi MarineTraffic’ten alınan izleme verilerine dayanarak öne sürdüğü, teknenin yaklaşık 7 saat denizde hareketsiz beklediğine yönelik iddia, Yunan Sahil Güvenlik tarafından yalanlandı.

Yunan Sahil Güvenlikten yapılan açıklamada da teknenin, yakınlardaki iki tankerden su ve gıda takviyesi almak için toplamda 4,5 saat durduğu ileri sürülerek, ikmalden sonra teknenin düşük hızla 6 deniz mili daha ilerlediği savunuldu.

Açıklamada, teknenin Yunan yetkililerce tespit edilmesinin ardından toplam 30 deniz mili yol aldığı ileri sürüldü.

Yunan basınında çıkan, tekneden kurtulan kaçak göçmenlerin ve teknedeki yakınlarını arayanların açıklamalarına dayandırılan haberlerde ise tekne batmadan önce de teknede su ve gıda sıkıntısı yaşandığı ve bu nedenle bazı göçmenlerin hayatını kaybettiği öne sürüldü.

İzmir açıklarında 51 kaçak göçmen yakalandı