Kaboğlu: İktidar alamadığı kararları Danıştay’a aldırıyor

Yayın tarihi: 17 Mart 2021 Çarşamba 1:10 pm - Güncelleme: 17 Mart 2021 Çarşamba 1:11 pm

TELE1’de Zeynel Lüle’nin sunduğu Gerçeğin İzinde programına katılan CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu Danıştay’ın iktidar tarafından tarafsallaştırıldığını söyleyerek, ” İktidarın doğrudan alamadığı kararları Danıştay’a aldırmaktadır” dedi.

 

Andımızın yasaklanmasına tepkiler sürüyor. TELE1’de Gerçeğin İzinde programında Zeynel Lüleye konuk olan CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Danıştay’ın aldığı kararlarla hukukun iktidarın hizmetine geçtiğini söyleyerek, “Bu sadece andımız konusu değil , Danıştay kararıyla verilen kararda görüldüğü gibi geçen yıl Ayasofya Müzesinin camiye çevrilmesi vardı. Danıştayın iktidar tarafından tarafsallaştırıldığı görülmektedir. İktidarın doğrudan alamadığı kararları Danıştay’a aldırmaktadır” dedi.

 

Danıştay aynı zamanda yargı mekanizması ve Türkiye devletinde temel konuma sahip olduğunu hatırlatan Kaboğlu,  “Ayasofya, andımız, büyükşehir belediyelerinin yetkilerini kısıtlamak doğru değildir” ifadelerini kullandı.

 

“SİVİL ANAYASANIN NE OLDUĞUNU BİLMİYORLAR”

 

“Tek adam yönetimine parti başkanlığıyla devlet ve hükümet yönetimi demek daha doğru olur” diyen Kaboğlu, “Demokratik anayasayı savunan güçler kazanırsa demokratik sistem ilerleyecek. iktidar kazanırsa tek adam sistemi devam edecek. Cumhuriyet yine olacak ama lafta kalacak. Sivil anayasanın ne olduğunu bilmiyorlar. Meclisin en itibarlı olduğu dönemlerden hükümetsiz Türkiye dönemlerine gelmiş bulunmaktadır.  Bütün anayasal yetkilerin ve fiili yetkilerin bir kişiye verildiği dönemler yaşıyoruz aslında bu büyük ayrışmanın temel taşlarıdır” diye konuştu.

 

Yerel seçimlerin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın muhalif belediye başkanları için söylediği sözleri de eleştiren Kaboğlu, Ankara’dan müdahale ederek sizle aynı düşüncede olmayanlara topal ördek derseniz, terörist derseniz böyle bir ortamda demokrasi inşa edemezsiniz sadece kendi iktidarınızın bekası için yapmış olursunuz” dedi.

 

“3’LÜ BARAJ ANAYASAYA EŞİTLİKLERE ZARAR VERİR”

Gündemde olan seçim barajına da değinen Kaboğlu, “Yüzde 10’luk baraj 38 yıldır var.  Yüzde 5 mi 7 mi demek insanlarla dalga geçmektir. Partiye devlet yardımı verilecekse tüm partilere verilmelidir. Seçimlerde 3”lü engel bulunmakta bunların ortadan kaldırılması gerekir. 3’lü baraj Türkiye tarihine, anayasaya, eşitliklere zarar vermektedir. Parti başkanlığını kamu tüzel kişiliğini etkileyecek şekilde devam etmek anayasaya dönüş çalışması yapması gerektiği halde meclisteki vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırıp onları mahkeme salonlarına dolduracaksınız sonra anayasa eylem planları inandırıcı olmaz. Eylem planlarında bulunan tüm özgürlükler anayasamızda var fakat icraat yok. Eğer gerçekten içtenseler hemen oturalım yargı bağımsızlığını savunan demokratik rejime dönelim laik Türkiye cumhuriyetini inşa edelim” diye konuştu

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılmasına değinen Kaboğlu,  “4 haziran 2020 de Enis Berberoğlu için okunan bildirge yanlıştı yapılmaması gerekir bizim meclisimiz için bir anayasa ayıbı olur umarım o sahneyi bir daha yaşamayız” dedi