Kabil’den gelen THY uçağındaki ‘kozmik’ yolcular ortaya çıktı

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2021 Perşembe 12:52 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2021 Perşembe 12:52 pm

Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’e girmesinin ardından ülkede bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesini gerçekleştiren TK707 sefer sayılı THY uçağında Afganistan’ın ‘kozmik’ yolcuları da vardı.

Afganistan’ın başkenti Kabil’i Taliban’ın ele geçirmesiyle binlerce Afgan ülkeyi terk etme umuduyla Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’na akın etti. Kabil’deki Türk vatandaşlarını tahliye etmek için ise TK707 sefer sayılı THY uçağı havalandı. İnsanların Taliban’dan kurtulma ümidiyle uçmaya başlayan uçaklara tutunmaları kameralara yansıdı. Havalimanında yaşananların kameralara yansıyan kısımları ise tüm dünyada yankı buldu.

Afganistan gelen Türk işçi: Uçakların altında ezilen insanlar vardı

ABD uçağına binmek için Afganlar uğraşırken, aynı anda yan pistte THY uçağı vardı. Atilla, o anları şöyle anlattı:

“Uçağa alınacakları sırada havalimanındaki yaklaşık 3 bin kişi Türk uçağına doğru koşuyordu. Bu sırada devreye Türk askeri birlikleri girdi, tanklarla ve araçlarla kalabalığın önünü kesti. Kalabalık durmuş, istikametini hemen yan pistteki ABD uçağına çevirmişti. İşte tüm dünyanın dehşetle izlediği, insanların tekerlere tutunarak havalanan ABD uçağına binmeye çabaladığı o anlarda, yan pistteki THY uçağı kurtuluş yolculuğu için sessizce bekliyordu.”

Hürriyet Gazetesi’nden Toygun Atilla, o uçağın içindeki ‘kozmik’ yolcuların kim olduğuna ulaştı. 

Atila’nın yazısından ilgili bölüm şöyle:

THY’nin TK707 sefer sayılı uçağının içinde Türkiye’ye gelmeyi bekleyen 324 yolcu arasında çok önemli Afgan devlet adamları da vardı. Onlar Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Muhammet Sarver Danış, Afgan Dışişleri Bakanı Muhammet Hanif Atmar, Afganistan Milli İstihbarat Başkanı Akmet Zia Saraj, Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Abdul Matin Bek, Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi 1. Başkan Yardımcısı Dr. Enayatullah Babür Farahmand, üç eski bakan ve üç milletvekiliydi. Uçağa bindikleri an ağızlarından çıkan ilk kelime “Şükür” oldu.

Laiklik neden su gibi bir ihtiyaç? İşte yanıtı

‘EN BÜYÜK SORUMLULARINDAN BİRİ’

Dr. Enayatullah Babür Farahmand, Afgan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’yi de “Kimseye haber vermeden yanındaki en güvendiği iki adamı ile birlikte kaçmış. Önce Tacikistan’a sonra da Umman’a gitmiş. Afganistan’ın bu durumları yaşamasının en büyük sorumlularından biri kendisidir” diye eleştirdi.

Taliban’dan kaçarken uçaktan düşerek can veren Afganların ailesi konuştu

‘TALİBAN İŞGALİN BİZZAT KENDİSİ’

Farahmand’a, eski Ayasofya Cami Mehmet Boynukalın’ın Twitter hesabından yaptığı “Afgan halkının büyük çoğunluğuna göre Taliban işgale karşı duran bir milli mücadele hareketidir” şeklindeki sözlerini de soruyorum. Yanıtı şöyle oluyor: “Taliban işgale karşı olmak bir yana işgalin kendisidir. Taliban yüzünden bu ülke daha önce işgale uğramıştır.”

Mehmet Boynukalın şimdi de Taliban’ı övdü!