Kabil’de peş peşe patlamalar! 110 ölü 150 yaralı

Yayın tarihi: 26 Ağustos 2021 Perşembe 4:54 pm - Güncelleme: 27 Ağustos 2021 Cuma 5:46 pm

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı yakınındaki iki patlamanın ardından kentte iki patlama daha meydana geldi. Patlamalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 110’a, yaralıların sayısı ise 150’ye yükseldi. Kabil’de meydana gelen saldırıları terör örgütü IŞİD üstlendi. Bölgeden gelen “patlamaların sayısı 6 ya çıktı ” haberleri sonrası Taliban açıklama yaparak “Havaalanındaki mühimmatları kontrollü bir şekilde patlattık ” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby yaptığı açıklamada, havalimanında meydana gelen patlamayla ilgili “Kabil Havalimanı dışında bir patlama meydana geldiğini doğrulayabiliriz. Patlamanın can kaybıyla sonuçlandığını doğrulayabiliriz. Bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.

John Kirby, havalimanı bölgesinde yaşanan patlamada hayatını kaybedenler arasında ABD’lilerin ve sivillerin bulunduğunu aktararak, “Abbey Kapısı’na kısa bir mesafedeki Baron Hotel’de veya yakınında en az bir patlama daha doğrulayabiliriz” ifadelerini kullandı.

KONTROLLÜ PATLAMA

Bölgeden gelen kaynakların Kabil’de 6. hatta 7. patlamaların yaşandığını aktarmasının ardından Taliban açıklama yaparak “Havaalanında bulunan mühimmatları kontrollü bir şekilde patlattık bu da şehirde duyuldu ” açıklaması yaptı.

10 ABD ASKERİ HAYATINI KAYBETTİ

ABD basını, Kabil’de düzenlenen bombalı saldırılarda 4 ABD askerinin hayatını kaybettiğini belirtmişti. Bombalı saldırılarda hayatını kaybeden ABD askeri sayısının 10’a yükseldiği öğrenildi.

İNTİHAR SALDIRISI ŞÜPHESİ

ABD’li yetkililer, patlamanın Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın Abbey Kapısı mevkiinde meydana geldiğini ve intihar saldırısı üzerinden durulduğunu belirtti.

Görgü tanıkları, patlama sonrası havalimanındaki uçuşların devam ettiğini ifade ederken, yerel kaynaklar çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu bildirdi.

BIDEN’A BRİFİNG VERİLDİ

Pentagon’dan yapılan açıklamadaysa patlama haberleri teyit edildi. Pentagon Sözcüsü John Kirby, şu an için ölü veya yaralı olup olmadığının bilinmediğini duyurdu. Patlamayla ilgili ABD Başkanı Joe Biden’a brifing verildiği belirtiliyor.

IŞİD İSTİHBARATI ALINMIŞTI SALDIRIYI ÜSTLENDİLER

Başta ABD olmak üzere, Kabil’deki tahliyeleri sürdüren Batılı ülkelerin büyükelçilikleri bugün olası bir IŞİD saldırısına dair istihbarat alındığını açıklamış, vatandaşlarından havalimanından uzak durmalarını istemişti. Patlamaların sonrasında açıklama yapan IŞİD saldırıyı üstlendi.

MSB’DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığının açıklamasında, “Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur” denildi.

TALİBAN: EN AZ 13 KİŞİ ÖLDÜ

Reuters’a konuşan bir Taliban yetkilisi ise aralarında çocukların da bulunduğu en az 13 kişinin saldırıda öldüğünü, çok sayıda Taliban militanının yaralandığını söyledi.

 

GUARDİAN MUHABİRİ: HAVALİMANINA YAKIN OTELDE MEYDANA GELDİ

The Guardian’ın savunma ve güvenlik editörü Dan Sabbagh ise İngiliz savunma kaynaklarına dayandırdığı haberinde, havalimanına yakın olan Baron otelinin yakınında meydana gelen patlamanın ardından askeri zayiat olmadığını aktardı.

Sabbagh, patlamanın siviller üzerindeki etkisi ile ilgili konunun netleşmediğini bildirdi.

MERKEL

Almanya Başbakanı Merkel, Kabil Havalimanındaki patlamaya ilişkin açıklama yaptı.

Merkel, yaptığı açıklamada, “Kabil’deki saldırırların intihar boöbacıları tarafından düzenlendiğini düşünüyoruz, Kabil’i havaalanı üzerinden terk etmeyi umut edenleri hedef aldılar” dedi.

 

Kabil Havalimanı’nda IŞİD saldırısı uyarısı: ‘Bölgeden ayrılın’

Afgan gazeteci Ahmed Mengli: Aldığımız raporlara göre binlerce insan hayatını kaybetti