JP Morgan’dan Türkiye için vahim enflasyon tahmini

Yayın tarihi: 4 Mart 2022 Cuma 8:13 am - Güncelleme: 4 Mart 2022 Cuma 8:13 am

JP Morgan Türkiye’nin yıl sonu enflasyon verisi hakkında yeni bir rapor hazırladı. Raporda enflasyon tahmini yükselttiği görüldü.

Raporda enflasyondaki yükselişte kur geçişkenliği, yüksek küresel emtia fiyatları, kötü hava koşulları, güçlü iç talep, ortodoks olmayan para politikası gibi faktörlerin etkili olduğu belirtildi.

ENAG Şubat ayı enflasyon oranını açıkladı

Gelecek aylarda bu etkilerin bazılarının kaybolacağı belirtilerek “Eğer lira istikrarlı seyrederse kur geçişkenliği azalacak, ancak emtia fiyatlarında yüksek seyir ve arz sıkıntıları devam edebilir. Bu ortamda 2022 yıl sonu için enflasyon tahminimizi yüzde 35.7’den yüzde 40.2’ye yükseltiyoruz” değerlendirmesine yer verildi.

MAYIS’TA ZİRVE BEKLENTİSİ

Kurum, enflasyonun Mayıs ayında yüzde 60 ile zirve yapacağını öngördü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın para politikalarının son dönemde makroekonomik görünümle ayrıştığı ifade edilerek “bankadan yıl sonuna kadar faiz artışı beklemiyoruz. Politika faizi yıl boyunca yüzde 14’te kalabilir” ifadesi kullanıldı. Küresel finans piyasalarındaki volatilite, Ukrayna’daki kriz ve yurt içindeki güçlü fiyat baskıları nedeniyle para politikasında gevşemenin neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekildi.

Enflasyon açıklandı! ENAG ile TÜİK arasında uçurum var