Joe Biden Rus petrolünü ve doğal gazını yasakladı

Yayın tarihi: 8 Mart 2022 Salı 7:43 pm - Güncelleme: 8 Mart 2022 Salı 7:43 pm

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili yaptığı konuşmada ülkesinde petrol ve doğalgaz ithalini yasakladığını kaydederken, Rus para birimi Ruble’nin de yüzde 50 oranında değer kaybettiğini söyledi.

Joe Biden açıklamasında “Hem petrol hem de doğalgaz ithalini yasaklıyoruz. Avrupalı ülkeler bu kaynağa daha bağımlı. Biz aksine net ihracatçı pozisyondayız. Onlar hemen bu adımı atamasalar bile, Rusya enerjisinin üzerinde çalışmalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık da Rus petrol ve petrol ürünleri ithalatını yıl sonuna kadar kademeli olarak bitireceğini duyurdu.

ABD Başkanı’nın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

“ABD, tüm Rus petrol ithalatını yasakladı. Yasak, gaz ve enerjiyi kapsıyor. Tüm müttefiklerimizin bu yasakta bize katılamayacağının farkındayız. Bu yasağın ABD olarak bize de bedelleri olacak. Savaş makinesi Putin’e baskı yapmaya devam edeceğiz. Amacımız Putin’i sıkıştırmak. Ukrayna’ya savunma silahları verdik. İnsani örgütlerle birlikte çalışıyoruz.”

“Hafta sonu Blinken sınırdaki ülkelerde durumu birebir gördü ve bana da aktaracak. Başkan Yardımcısı Harris, haftanın ilerleyen günlerinde Polonya ve Romanya’ya gidecek. Sadece AB üstlenmek zorunda kalmayacak bu durumu. Bu savaş Putin’in savaşı. Ruble yüzde 50’den fazla değer kaybetti. Bir ruble, bir cent kadar. Giderek büyüyen bir yaptırım listesi var. Küresel şirketler de hizmetlerini durdurdu.”

“Bugün aldığımız karar, bize evde de bedel ödetiyor. Bu savaş başladığından beri benzinin fiyatı arttı ve daha da artacak ABD’de. Özellikle doğal gaz, petrol şirketlerinin aşırı zam yapıp suistimal etmeleri için bu saldırı bir fırsat değil. Buradan kar etmenin vakti değil. Ekonomimizi uzun vadede korumak için enerji konusunda bağımsız olmalıyız ve temiz enerjiye geçiş yapmalıyız.”

“AB ülkeleriyle de konuştuk, hepimiz gelecekte daha bağımsız olmak istiyoruz. Temiz enerjiyi ihraç edecek duruma gelirsek, Putin dünyayı pompa ile korkutamayacak çünkü elektrikli araçları daha çok üreteceğiz ve elektriği dünyaya ihraç edeceğiz.”

Ukrayna’da yeni ateşkes başladı, Zelenski ‘Kırım ve Donbass talebi tartışabilir’ dedi! İşte dakika dakika tüm gelişmeler