JES eylemine saldıran jandarma eri: ‘Şapkalı bir sürü video, fotoğraf çekti telefonu kıralım’

Yayın tarihi: 26 Ağustos 2019 Pazartesi 1:50 pm - Güncelleme: 26 Ağustos 2019 Pazartesi 3:15 pm

Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde SANKO Enerji tarafından kurulmak istenen Jeotermal Elektrik Santrali’ne (JES) karşı köylülerin direnişine jandarma müdahale etti, 26 kişi gözaltına alındı.

Geçtiğimiz günlerde eylem sırasında yolu kapatan köylülere jandarma müdahale etti. O anlarda çekilen, daha sonra ortaya çıkan görüntülerde bir jandarma erinin eylem yapan kadının telefonunu elinden çekip alması ve “Bir sürü video, fotoğraf çekti, telefonu kıralım” demesi yer alıyor.

Manisa’nın Salihli ilçesinin Hacıbektaşlı Mahallesinde yapılmak istenen JES’e karşı mahallelinin direnişleri sonrası şirket geri adım atarak çalışmaları durdurmuştu. Geçtiğimiz Cuma günü şirketin alana kamyonlarla iş makinelerini taşımak istemesin üzerine yurttaşlar buna engel olarak yeniden nöbete başladı.

Kadınlar ve çocuklar yaralandı

Bugün sabah saatlerinde yurttaşlar JES inşaatı alanına giden yolun üzerinde JES istemediklerini söylemek için bir araya geldi. İş makinelerinin ve tırların geçeceği yolu kapatmak isteyen yurttaşlara jandarma cop ve biber gazıyla saldırdı. Saldırı sonrası Salihli Çevre Derneği Başkanı Av. Seçil Ege’nin de aralarından olduğu 26 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Jandarmanın saldırısında kadınların ve çocukların yaralandığı öğrenildi.

Salihli Çevre Derneği avukatı Özgür Erginbaş, şirketin yaptığı bu işlemin hukuksuz olduğunu belirtti. Erginbaş, “Şirket başka bir kişinin şahsına ait tarlasından hukuksuz bir biçimde yol yapmış ve bu yoldan alana tırlarını ve inşaat araçlarını sokmaya çalışıyor. Ayrıca mahkeme süreci devam ederken yaptıkları bu işlemler son derece hukuksuz” dedi.