ABD temsilcisi Jeffrey ile Milli Savunma Bakanı Akar görüşmesi sona erdi: Güvenli bölge görüşmeleri sürecek

Yayın tarihi: 22 Temmuz 2019 Pazartesi 9:52 pm - Güncelleme: 22 Temmuz 2019 Pazartesi 9:56 pm

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki heyetin Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmesi sona erdi. Jeffrey, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar‘la görüştü. MSB tarafından, güvenli bölge görüşmelerinin askeri heyetler arasında süreceği bildirildi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından kabul edildi. Görüşmede, Fırat’ın doğusunda Güvenli Bölge tesisi ile IŞİD’le mücadele başta olmak üzere Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmeler ele alındı. Güvenli bölge görüşmelerinin askeri heyetler arasında süreceği açıklandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada görüşmede, Suriye’de Fırat Nehri’nin doğusunda “güvenli bölge” kurulması, IŞİD’le mücadele ve Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği aktarıldı.

ABD’li general, Jeffrey’nin Tükiye ziyareti sırasında YPG komutanıyla görüştü

Açıklamaya göre Hulusi Akar, güvenli bölgenin Türkiye ve ABD tarafından koordineli şekilde birlikte oluşturulması ve YPG’nin bölgeden çıkarılması ve ağır silahlarının toplanması gerektiğini söyledi.

Akar’ın Suriyeli mültecilerin dönüşü için gerekli şartların oluşturulmasını dile getirdiği belirtilen açıklamada, “Türkiye’nin mücadelesinin Kürt ve Arap kardeşlerimiz ve diğer etnik/dini gruplarla olmayıp, DEAŞ ve PKK/YPG’li teröristlerle olduğu, ABD’li bazı sivil, asker üst düzey yetkililerin, PKK/YPG terör örgütü elebaşları ile Suriye’de yaptıkları görüşmelerden rahatsızlık duyulduğu ifade edilmiştir” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Türk hükümetinin davetiyle Ankara’ya gittiği belirtilmişti.

Jeffrey’nin 22-23 Temmuz’da Türk yetkililerle görüşeceği kaydedilen açıklamada, “Büyükelçi Jeffrey ve Türk yetkililer, Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını, Suriye ihtilafının çözülmesine yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının uygulanması ve DAEŞ’in yenilgisinin kalıcı hale getirilmesi gibi devam eden çabalarımızı ele alacak” ifadesi yer almıştı.