Jeff Flake 1 Eylül’de Türkiye Büyükelçiliği’nden ayrılıyor

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2024 Çarşamba 8:44 pm - Güncelleme: 17 Temmuz 2024 Çarşamba 8:44 pm

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff  Flake’in 1 Eylül’de Türkiye’den ayrılacağı duyuruldu.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff  Flake’in 1 Eylül’de Türkiye’den ayrılacağını açıklandı.

Flake, ABD internet sitesi ‘The Hill’e yazdığı mektupta, “Bu önemli ülkede Amerika Birleşik Devletleri’ni temsil etmek ve bu vazgeçilmez müttefikle ilişkimizi güçlendirmek benim için bir onur ve ayrıcalıktı” dedi.

Flake ‘son birkaç yılda ikili ilişkilerde kaydedilen önemli ilerlemenin, ABD Kongresi’ndeki eski meslektaşlarının iki partili desteğine çok şey borçlu’ olduğunu iddia etti.

Büyükelçi Jeff Flake, Büyükelçi olarak atanmadan önce Arizona’dan Cumhuriyetçi Senatör olarak görev yapmıştı. Flake, Biden’ın yönetiminde görev alan en yüksek profilli Cumhuriyetçiler arasında yer alıyor.

Flake, mektubunda ‘Beyaz Saray bana üç yıldan fazla bir süre önce yurtdışında Büyükelçi olarak görev yapmayı düşünüp düşünmediğimi sorduğunda, cevabım ‘sadece önemli bir ülkeye ise’ oldu. Beyaz Saray, hedefi epeyce aştı’ dedi.

Flake, Ocak 2022’de Türkiye’de göreve başlamıştı.

Flake, 2020 seçimleri sırasında Biden’ı destekledi ve eski Başkan Donals Trump’ı sık sık eleştirdi.

Flake “Demokrat bir Başkan tarafından bu göreve atanan bir Cumhuriyetçi olarak, Türkiye’ye yönelik dış politikamızın iki partili doğasını özellikle takdir ediyorum” diye konuştu.

The Hill haberinde, “Türkiye’de geçirdiği iki yıl boyunca Flake, ABD’nin Türkiye ile ilişkilerini istikrara kavuşturmaya yardımcı oldu” diyor, Türkiye’nin, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde Batı ile ilişkileri giderek daha da gerginleşen bir NATO müttefiki olduğunu ekliyor.

Hill, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya kabulüne itiraz eden eden Türkiye’nin sonunda kabul etmek zorunda kaldığını hatırlatıyor.

 

 

 

 

 

Kaynak: HABER MERKEZİ