Japonya’da alev topuna dönen uçak kazasının boyutu gün aydınlanınca ortaya çıktı

Yayın tarihi: 3 Ocak 2024 Çarşamba 10:07 am - Güncelleme: 3 Ocak 2024 Çarşamba 10:09 am

Japonya’da iki uçağın kafa kafaya çarpışması sonucu beş kişinin hayatını kaybettiği 379 kişinin kurtarıldığı kazanın detayları ortaya çıktı. Uçaktaki yolcular mucize kurtuluşu anlattı.

Japonya meydana gelen 7.6’lık depremin ardından dün bir felaketle daha karşı karşıya kaldı. Başkent Tokyo’daki Haneda Havalimanı’nda bir yolcu uçağı iniş sırasında Sahil Güvenlik Kuvvetleri’ne ait bir uçakla çarpıştı. Alev topuna dönen yolcu uçağındaki 379 kişilik yolcu ve mürettabatın tamamının tahliye edilirken parçalanan küçük sahil güvenlik uçağındaki 5 kişi hayatını kaybetti.

Kazada herhangi bir ihmalin olup olmadığına ilişkin soruşturma başlatılırken kaynaklara göre, Japon Havayolları’na ait yolcu uçağının piste iniş izni aldığını ve son ana kadar bir sorun yaşanmadığını söyledi. Pistte duran sahil güvenlik uçağına inişten dakikalar önce “pistten uzaklaşma” uyarısı verildi.

YOLCU UÇAĞI KÜÇÜK UÇAĞI GÖRMEDİ

Japon Havayolları’na göre yolcu uçağının pilotu pistteki küçük uçağı göremedi.

Kazadan kurtulmayı başaran Bombardier Dash-8 tipi sahil güvenlik uçağının pilotu Genki Miyamoto’nun üssüne “Uçak patladı. Ben kaçtım, diğerlerinin durumunu bilmiyorum” mesajı gönderdiği ortaya çıktı.

MUCİZE KURTULUŞ

Alev alan uçaktaki 379 yolcu ve mürettabın sağ çıkmayı başarması ise “mucize” olarak değerlendiriliyor. Birçok yolcu, hızla duman dolan uçakta öleceklerini düşündüklerini söylerken güvenlik yetkilileri kabin görevlilerinin hızlı hareket etmesiyle yolcuların tamamının kurtarılmasının büyük bir başarı olduğunu vurguladı.

İsveçli 16 yaşındaki Anton Deibe, “Uçağa saniyeler içinde duman doldu. Kendimizi yere attık. Acil durum kapıları açılınca hemen çıktık” dedi.

28 yaşındaki Tsubasa Sawada da “Biz dışarı çıktıktan 10 dakika sonra patlama sesi duydum. Geç kalsaydık ölecektik. Bu bir mucize” diye konuştu.

Japonya’da alev topuna dönen uçak kazasının boyutu gün aydınlanınca ortaya çıktı

GÜN AYDINLANINCA ORTAYA ÇIKTI

Kazanın boyutu ise gün aydınlanınca ortaya çıktı. Yangının tamamen sönmesi 8 saat sürerken, yolculardan biri NHK’ya yaptığı açıklamada “İner inmez bir patlama sesi duyuldu. Ve sağ taraftan yükselen bir alev fark ettim. Uçağın içi ısınıyordu ve dürüst olmak gerekirse hayatta kalamayacağımı düşündüm” dedi.

Yetkililer, onlarca yıldır ciddi bir havacılık kazası görmeyen bir ülkede bu olayın nasıl meydana geldiğini araştırma sözü verdi.

Japonya’da alev topuna dönen uçak kazasının boyutu gün aydınlanınca ortaya çıktı

Pistte alev topuna dönüştü! 7,6 depremle sarsılan Japonya’da şimdi de iki uçak kafa kafaya çarpıştı

 

Kaynak: TELE1