Japonlar acıyı hissedebilen robot icat etti

Yayın tarihi: 24 Şubat 2020 Pazartesi 12:25 pm - Güncelleme: 24 Şubat 2020 Pazartesi 12:25 pm

Japon bilim adamları, cildine bir elektrik yükü uygulandığında göz kırpmak gibi insan ifadeleri gösteren bir robot icat ettiler.

ABD’nin Seattle kentinde Amerikan Bilim Geliştirme Derneği konferansında sergilenen yapay ağrı sistemi ”Affeto” adlı robot çocuk gösterildi. Yüzdeki 116 basınç noktasının kodlu eşleşmesini kullanarak, ilk kez ağrıya tepki gösteren, gülümseyen ve kaş gibi yüz ifadeleri gösteren robot icat edildi.

Dokunsal sensörleri, nazik dokunuşları ve ağrılı darbeleri tespit edebilen robot bunun gibi bir dizi yüz ifadesini gösterebiliyor.

Osaka Üniversitesi’nden Arge ve ekibi, robotların’da insan belirtileri göstermeleri gerektiğini, Yapay Zeka’yı kullanarak makina verimliliği ve insan doğası arasındaki ilişkiyi korumak istediğini, ağrı sensörleri ile robotların sentetik derisine kodlayarak, makinelerin insan duygularını gösterebileceğini söyledi.

Japon kültüründe, “tüm cansız nesnelerin bir ruhu var, bu yüzden metal bir robotun bu açıdan bir insandan farklı olmadığına inanılıyor”, diyor baş araştırmacı Profesör Asada. “Robotun acı hissetmesini sağlamak için robota bir dokunma ve ağrı sinir sistemi yerleştiriyoruz, böylece başkalarındaki dokunma ve acıyı anlayabiliyoruz. Ve eğer bu mümkün ise, empati ve ahlakın ortaya çıkıp çıkamayacağını görmek istiyoruz.“Yapay olarak zeki robotlarla simbiyotik bir toplum inşa etmeyi hedefliyoruz ve ağrıyı hissedebilen bir robot bu toplumun önemli bir bileşenidir. Japonya çok yüksek yaşlanan bir toplum ve birçok yaşlı insan yalnız yaşıyor, bu nedenle bu tür robotlar fiziksel ve duygusal yardım sağlayabilir. ”

Robotun tasarımına yardımcı olan Dr Hisashi Ishihara, robotlar ve insanlar yan yana uyum içinde yaşayacaklarsa, empati ve insan özelliklerinin çok önemli olduğunu söyledi.“Genel olarak, robotların daha hassas ve etkileyici bir vücuda sahip olduklarında, insanlarla sosyal bağlarda daha etkili olacağına inanıyorum.“Bu yüzden etkileyici android kafası ve hassas dokunsal sensörler geliştirmeye çalışıyorum. Tabii ki bir gün diğer insanlardan ayırt edilmesi zor robotlar yaratacağız ”dedi.