Japon otomobil devlerinden beş marka için “hileli test” itirafı

Yayın tarihi: 4 Haziran 2024 Salı 3:53 pm - Güncelleme: 4 Haziran 2024 Salı 3:53 pm

Son günlerde otomotiv sektöründe büyük bir yankı uyandıran hileli test iddiaları, bugün Japon otomobil devlerinin yaptığı itiraflarla doğrulandı. Dünya çapında tanınan markalar olan Toyota, Mazda, Yamaha, Honda ve Suzuki, sertifikasyon elde etmek amacıyla hileli test sonuçları sunduklarını kabul etti.

Geçtiğimiz günlerde otomotiv sektörünü sarsan hileli test iddiaları, Japon otomobil devlerinin itirafıyla resmiyet kazandı. Toyota, Mazda, Yamaha, Honda ve Suzuki gibi dünyaca ünlü markalar, sertifikasyon almak için “hileli güvenlik testi” yaptıklarını itiraf etti. Bu itiraflar, küresel otomotiv sektöründe büyük bir skandala yol açtı.

ABC Gazetesi’nde yer alan habere göre, MLIT, skandala adı karışan modellerin sevkiyatlarının durdurulmasını istedi. Bunun yanı sıra, yerinde denetim yapmak üzere Japon firmaların üretim tesislerine görevliler gönderildi.

SKANDAL DOĞRULANDI

Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Saito Tetsuo, yaptığı açıklamada, güvenlik testi yolsuzluklarının “son derece üzücü” olduğunu ve kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Skandalın merkezindeki Toyota Motor, “MLIT onaylı olmayan yöntemlerle sertifikasyondan geçirildiğini” duyurdu ve bu durumun 7 modelini kapsadığını açıkladı. Fielder, Axio ve Yaris Cross modellerinin üretiminin halen sürdüğünü, diğer 4 modelin ise üretiminin daha önce durdurulduğunu belirten Toyota, basın toplantısı düzenleyerek özür diledi.

TOYOTA ÖZÜR DİLEDİ

Toyota Başkanı Toyoda Akio, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Toyota olarak özür diliyoruz. Doğru sertifikasyon sürecini takip etmeden seri üretim yapıp otomobil sattık” dedi. Yolsuzluğun “sistemin temellerine” etkisine değinen Toyoda, “Bu gibi eylemler sertifikasyon sisteminin temellerini baltalıyor. Bir otomobil üreticisi olarak bunların asla gerçekleşmemesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

MİLYONLARCA ARAÇ ETKİLENDİ

Resmi Kyodo ajansına göre test sonuçlarına ilişkin sertifikasyon sorunundan Honda’nın 4,3 milyon, Toyota’nın 1,7 milyon, Mazda’nın 150 bin, Suzuki’nin 26 bin, Yamaha’nın 7 bin aracı etkilendi.

Toyota’nın elektrikli Hilux modeli geliyor! Dikkat çeken menzil detayı

Kaynak: alinti