Jandarma Genel Komutanı, bakan yardımcısının altında: Ne teklif edildi de…

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2019 Cumartesi 12:31 am - Güncelleme: 3 Ağustos 2019 Cumartesi 1:34 am

Yıllardır alışageldiğimizin tam tersine son dönemin en kısa süren YAŞ toplantısı oldu…Atama sırasında bekleyen 7 korgeneralden bir ismi bile orgeneral ve 1 koramirali de oramiral yapmadılar… TSK’da 241 olan general sayısı 233’e düştü…

Yeniçağ Gazetesi yazarı ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün danışmanı Ahmet Takan, “YAŞ kararları tartışmasında gözden kaçırılan Jandarma Genel Komutanlığı” ayrıntısını köşesine taşıdı.  Takan, Jandarma teşkilatının İçişleri Bakanlığı’na bağlanarak, genel kuvvet statüsü dışında bırakıldığını ifade etti.

İşte Ahmet Takan’ın yazısından ilgili bölüm:

Jandarma Genel Komutanı, bakan yardımcısının altında…

Yıllardır alışageldiğimizin tam tersine son dönemin en kısa süren YAŞ toplantısı oldu…Atama sırasında bekleyen 7 korgeneralden bir ismi bile orgeneral ve 1 koramirali de oramiral yapmadılar…

TSK’da 241 olan general sayısı 233’e düştü…Şipşak YAŞ’ın kararları önceki gün açıklanır açıklanmaz bazı çevreler, 1 dakika bile kaybetmeden kendilerine göre mevzilendikleri cepheden yaylım ateşine başladılar.

TSK’nın yapısının adeta bulamaça çevrildiği bir dönemde ellerinde nasıl bir ölçü aleti varsa yaftaları yapıştırıp veryansın ettiler!.. Mensup oldukları, hayatları boyunca borçlarının hiç bitmeyeceği TSK’nın geleceğini hiç düşünmeden…

Bu çerçeveye bağlı kalarak, son  açıklanan YAŞ kararları ile ilgili çok fazla detaylandırmadan kısa iki değerlendirme yapmak isterim. Alınan kararların olumsuz yanı: Orgeneralliğe atama yapmayarak siyasi iktidar kendine daha fazla manevra alanı açtı.

Ordu komutanlıklarımız, Türk askeri yapısının geleneğine göre orgeneraller tarafından yönetilir. Şu anda 1’nci ordu haricinde diğer ordu komutanlıklarımıza korgeneraller komuta ediyor. Korgeneraller orduları komuta edemez düşüncesi içinde değilim.

Yıllardır kaleme aldığım yazılarda TSK’nın hiyerarşik sistemini bozmanın kimsenin faydasına olmadığını dile getirmeye çalışıyorum

YAŞ kararları tartışılırken, gözlerden kaçan/kaçırılan önemli bir husus var. Jandarma Genel Komutanlığı… Tamam!.. Jandarma teşkilatımız İçişleri Bakanlığı’na bağlanarak, genel kuvvet statüsü dışında bırakıldı.

 

Jandarma Genel Komutanı, bakan yardımcısının altında… Jandarma, iç güvenliğimizin bel kemiği. Tüm siyasi oyunlara rağmen, jandarma teşkilatımız gerek hendek operasyonlarında gerekse Suriye’de düzenlenen harekatlarda çok başarılı sınavlar verdi.

 

YAŞ için  son hazırlıkların yapıldığı günlerde, jandarma teşkilatlarının terfi, atama ve emeklilik işlemleri için hazırlıklar tamamlanmış ve Bakan’a sunulmuştu.

 

Hala kararların açıklanmaması ve Bakanlık’ta bekletilmesi jandarma teşkilatımız içinde huzursuzluğa sebep oldu. İçişleri Bakanlığı koridorlarından kulağıma gelen fısıltılara göre, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin’e bakan yardımcılığı teklif edilmiş. Arif Çetin, bu teklifi kabul etmemiş.

 

Kararların verilmesi için ne bekleniyor?.. AKP il ve ilçe başkanlıklarından görüşlerin gelmesinin tamamlanması mı?..Son cümle; TSK’yı kötürüm ettiğinizde, Fırat’ın doğusuna çapulcu SADAT’la mı gideceksiniz?..