James Webb Uzay Teleskobu görevine başlıyor

Yayın tarihi: 4 Ocak 2022 Salı 3:00 pm - Güncelleme: 3 Ocak 2022 Pazartesi 10:04 pm

James Webb Uzay Teleskobu yaklaşık olarak 22 yıllık bir çalışmanın eseri. NASA uzun yıllar boyunca bu teleskop üzerinde çalışmalar yürüttü ve sonunda başarılı oldu.

Uzayın derinliklerindeki sırları açığa çıkarmak için gün sayan bu teleskop 10 milyar dolar değerinde. Uzaya fırlatma aşaması tamamlanan bu teleskop bugünlerde yeni bir aşamaya geçti.

NASA tarafından yapılan açıklamalara göre bu uzay teleskobu güneş perdesini açıyor. Yaklaşık olarak 4 gün içerisinde görevine başlayacak olan teleskop dev güneş perdesi ile birlikte uzayın derinliklerini çok daha net bir şekilde görüntüleyecek. Kurulumun yavaş yavaş ve sakin bir şekilde yapılması amaçlanıyor. Böylece teleskoba zarar vermek istemiyorlar.

James Webb

Bu uzay Teleskobu son derece hassas. Yanlış bir hamle yapılması durumunda beklenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. NASA böyle bir problem ile karşılaşmak istemiyor. Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı ile ortak yayın yapan kuruluş ileri paletin konuşlandırılması ile birlikte yeni bir süreci daha tamamlayacak.

Gerekli ek adımlar nedeniyle genel işlem süresi biraz uzun süren bu tür faaliyetler gecikmeye neden oluyor. Ancak NASA acele etmiyor. Kuruluş bu uzay teleskobunun yanlış kurulması halinde ortaya ne tür problemler çıkacağını biliyor. Bu nedenle fazlasıyla temkinli davranıyor.

2022 uzay maceraları belli oldu: Çok heyecanlı geçecek

Bu teleskop görev yerine ulaştığında ve görüntü almaya başladığında 13,7 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksinin en uzak köşelerini görüntüleyecek. Görev süresi boyunca galaksinin filtrelenmiş görüntülerini dünyaya gönderecek. En uzak ve en eski erişim noktalarını göstereceği için kritik bir öneme sahip. Bu uzay teleskobu ile ilgili gelişmeler geldikçe aktarmaya devam ediyoruz.