Ödül programının uluslararası kazananları, icatlarının dünyaya duyurulmasının yanı sıra 30 bin Sterlin, ulusal kazananları ise 5 bin Sterlin tutarında teşvik ödülü kazanıyor.
Geçtiğimiz sene Türkiye’de ilk defa düzenlenen ve başvuruların başladığı Mart ayından Temmuz ayındaki değerlendirme sürecine kadar Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden 350’nin üzerinde başvuru alarak büyük ilgi gören yarışmanın, 2022 yılı ulusal James Dyson Ödülü sahibi, “PhysioCircle” projesiyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu ve aynı bölümde yüksek lisans öğrencisi olan, 27 yaşındaki Selami Erdoğan olmuştu.
Göğüs fizyoterapi yönteminin, fizyoterapistler veya hasta yakınları tarafından hastalara doğru ve etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayan “PhysioCircle” projesi, 5 bin Sterlinle ödüllendirilmişti.
James Dyson Ödülü’nün Türkiye ayağı için bu sene jüri grubunda ODTÜ EÜTB ve TMMOB Mimarlar Odası Endüstriyel Tasarımcılar Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Gülay Hasdoğan, Gazeteci ve Yazar Dr. Fatoş Karahasan, Aydınlatma Tasarımcısı ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’ nde Mimarlık ve İç Mimarlık Bölümü’ nde Öğretim Görevlisi Ali Berkman ve farklı branşlarda Dyson’da mühendis olarak görev yapan kişilerin bulunduğu bir temsilci grubu yer alıyor.
2005 yılından bu yana girişimci ruha sahip lisans öğrencilerine ve yeni mühendislik ve tasarım mezunlarına “Problem çözen bir şey tasarlama”ları konusunda destek veren yarışma, bugüne kadar 390 icada finansal destek sağladı ve geçmiş uluslararası kazananların yüzde 70’inden fazlası icatlarını ticarileştirdi.
Yarışmanın uluslararası kazananları her sene Sir James Dyson tarafından seçilirken, bu kişiler fikirlerini gerçek hayatta uygulayabilmek için finansman ve medya bilinirliği gibi oldukça önemli desteklerin sahibi oluyor.
Bu seneki Ödül de, Türkiye’de yaşanan depremlerle ilgili yapılacak icatların önünü açarak, genç mühendislerin ülkemiz ve dünyamız için tehlike oluşturabilecek durumlara hassasiyetlerini ve çözümlerini gösterebilmeleri için bir fırsat veriyor.
Nasıl katılabilirsiniz?
Adaylar James Dyson Ödülü web sitesi üzerinden online başvuru formu aracılığıyla katılabilirler. Katılımcılar icatlarının ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve geliştirme süreçlerini kısaca açıklamalıdır. En iyi icatlar gerçek bir sorunu çözer, net bir şekilde açıklanır, gelişim gösterir, fiziksel prototipleme kanıtı sağlar ve destekleyici görüntülere ve bir videoya sahiptir.
Uygunluk kriterleri
Adaylar, lisans veya lisansüstü mühendislik/tasarım ile ilgili bir derse en az bir yarıyıl kayıtlı veya son dört yıl içinde kayıt yaptırmış olmalıdır. Bu dersler, James Dyson Ödülü’ne katılmak için seçilen bir ülke veya bölgedeki bir üniversitede olmalıdır.
Ekip başvuruları söz konusu olduğunda, tüm üyeler James Dyson Ödülü’ne katılmak için seçilen bir ülke veya bölgedeki bir üniversitede lisans veya yüksek lisans programına en az bir sömestr için kayıt yaptırmış veya son dört yıl içinde eğitim almış olmalıdır. En az bir ekip üyesi, mühendislik veya tasarım alanında eğitim görmüş olmalıdır. Seviye 6 veya Seviye 7’de bir başlangıç derecesine katılanlar ve bu dereceyi son dört yılda tamamlayanlar ödüle başvurmaya hak kazanırlar.