İzmir’de boyoz ve gevreğe zam

Yayın tarihi: 20 Eylül 2021 Pazartesi 1:42 pm - Güncelleme: 20 Eylül 2021 Pazartesi 2:29 pm

İzmir’in simgelerinden boyoz ve gevreğe 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 25 zam yapıldı. 2 TL’den satılan boyoz ve gevreğin fiyatı 2.5 TL’ye yükselirken, İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, “Geçen sene 80 liraya aldığımız un, 230 liraya yükseldi. Maliyetler katlandı, zam kaçınılmaz oldu” dedi. İzmir’de okuyan bir öğrenci ise “Taş yiyeceğiz yakında. Ne yazık ki öğrenciyim bu ülkede” tepkisini gösterdi.

Ekonomik kriz İzmirli yurttaşların gözde besin kaynağı boyoz ve gevreği de vurdu. İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, 2 TL’den satılan boyoz ve gevreğin yanı sıra yumurta ve parça peynir fiyatının yüzde 25 zamla 2.5 TL’ye yükseltildiğini duyurdu. Zamların 1 Ekim’den itibaren geçerli olacağı açıklandı.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Erişen giderek artan hayat pahalılığının zamları kaçınılmaz hale getirdiğini belirterek şunları söyledi:

“Fırıncı esnafından uzun süredir gelen bir talep vardı. Kiraları, işçi maliyetleri yüksek. Her şeye zam geliyor. Geçen sene 80 liraya aldığımız un, 230 liraya yükseldi. Yine geçen yıl 18 litrelik çiçek yağı 125 liraydı. Bu sene 265 TL civarında. Bunlar toptan fiyatlar. Bu pahalılık karşısında biz ne yapabiliriz. Bu yüksek maliyetler karşısında zamdan başka yapabileceğimiz bir şey kalmadı.”

İZMİRLİLER DE TEPKİLİ

İzmirliler de zammı tepkiyle karşıladı. Bir yurttaş, “Demek ki artık gevrek ve boyoz yiyemeyeceğiz. Ekmek olmuş 1 lira 80 kuruş. Bu olacak 2
buçuk lira. Olacak iş değil. Bir ekmek alır içine peynir koyar daha ucuza getiririm. Yanlış mı düşünüyorum” dedi.

Bir başka yurttaş “Her şeye zam geliyor, millet alıştı. 5-10 lira desen de yerler. Cumhurbaşkanımız ‘zamları indireceğiz’ diyor, ama inmez. Asgari ücrete biraz zam yapsınlar. 2 bin 800 lira asgari ücret, gevrek 2.5 lira. Her gün bir gevrek yersen anca yeter. Bir çarpsınlar, bölsünler; 2 bin 800 lira nereye yetiyor, nereye yetmiyor? Bir ay öyle bir yaşasınlar, baraka gibi bir yerde 1000 lira kira verip, üç tane çocuk, bir baksınlar 5 kişiye. O zaman anlarlar, yoksa böyle anlamazlar” diye konuştu.

İzmir’de eğitim alan bir öğrenci ise “Gevrek geçen sene 1 buçuk liraydı. Taş yiyeceğiz yakında. Ne yazık ki öğrenciyim bu ülkede. Sıkıntılarımız var. Her şeye zam geldi. Elektriğe de zam geldi. Öğrenci evi fiyatları aşikar. Bir artı bir, 50 metrekare eve 2 bin lira kira istiyorlar. Üç ayda elektriğe iki kere zam geldi” dedi.