İzmir’de orman yangını: 1 köy tamamen boşaltıldı

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2019 Pazar 12:29 pm - Güncelleme: 18 Ağustos 2019 Pazar 9:48 pm

Muğla’nın Milas ve Bodrum ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahaleler devam ediyor. İzmir’in Karabağlar ve Urla ilçelerinde de orman yangınları çıktı. Karabağlar’da çıkan orman yangınına da 4 helikopter ve 15 arazözle müdahale ediliyor. Karabağlar’daki orman yangını, rüzgarın da etkisiyle hızla yayılmaya devam etti. Alevlerin tehdit ettiği Yukarı Orhanlı köyü, tedbir amaçlı boşaltıldı.

Muğla’nın Milas ve Bodrum ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahaleler devam ediyor.

Milas’ta Akgedik Barajı mevkisinde ormanlık alanda çıkan yangın, zeytinlik alana sıçradı. Havadan ve karadan müdahale ile zeytinlik bölgesindeki yangın kontrol altına alındı, ancak ormanlık alanda çalışmalar devam ediyor.

Ormanlık alanda oyma kovan evleri olarak adlandırılan oyma kovanların konulduğu bazı yapılar yanarak kullanılamaz hale geldi.

Bodrum ilçesinde Mumcular bölgesindeki ormanlık alanda çıkan yangında da söndürme çalışmaları devam ediyor. Bölgede, ormana yakın bir ev tahliye edildi.

Yangının, rüzgarın etkisiyle yayılma eğilimi gösterdiği ve yakın yerleşim alanlarının bulunduğu bölgeye doğru hızla ilerlediği bildirildi.

BOŞ EV YANDI, BAZI EVLER TAHLİYE EDİLİYOR

İzmir’in Urla ilçesinde, çam ağaçlarının yoğun olduğu bölgelerin başında gelen Demircili Mahallesi’ndeki ormanlıkta çıkan yangın, yerleşim yerlerine kadar ulaştı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangın, Çamlıtepe Sitesi’ndeki boş olduğu öğrenilen eve sıçradı. Alevlere, itfaiye ekipleri ve bölge sakinleri müdahale etti. Yerleşim yerlerindeki alevler, kontrol altına alınırken, evde hasar meydana geldi.

Devam eden orman yangına ise 3 helikopter ve 14 arazöz ile müdahale ediliyor.

ALEVLER YUKARI ORHANLI KÖYÜNE ULAŞTI EVLER YANIYOR
İzmir Karabağlar’daki orman yangını, rüzgarın da etkisiyle hızla yayılmaya devam etti. Alevlerin tehdit ettiği Yukarı Orhanlı köyü, tedbir amaçlı boşaltıldı. Özel eşyalarını alan köylüler, jandarma gözetiminde gözyaşları içinde köylerini terk etti. Köylülerin tahliye edilmesinin bir süre sonra ise alevlere köye ulaştı. Birçok ev alevler içerisinde kalarak yanmaya başladı. Ekipler söndürme çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.

Bölgeye giden ve yangınla ilgili açıklama yapan Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, bazı yerleşim yerlerinin boşaltıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Yangın ilk çıktığı andan itibaren biz olay yerindeydik. Urla itfaiyemiz, Orman Bölge Müdürlüğü ve ilçe belediyelerden de hızlı bir şekilde itfaiye müdahale etti ve şu anda destek gelmeye devam ediyor. Ancak rüzgarın çok şiddetli olması ve çok sık ormanlık alanda yangının başlaması sebebiyle maalesef hızlı yayılıyor. Müdahale etmeye çalışıyoruz. Söndürme çalışmaları devam ediyor ancak ne yazık ki yangın ilerlemeye devam ediyor. Çok büyük miktarda ormanlık alanımız yangında zarar gördü. Özellikle Demircili köyümüz yangına çok yakın. Orada köyün içinde bir evimizde ufak hasar var, neyse ki kullanılmayan bir evdi. Onun dışında can kaybı olmaması çok önemli. Yangın hala devam ediyor, bizler de söndürme çalışmalarını dört bir taraftan helikopterlerle sürdürüyoruz. Bazı bölgelerde yerleşim yerleri boşaltılıyor. Vatandaşlarımızın can güvenliği açısından önlem alıyoruz. Şu anda ne kadarlık alanın tahrip olduğu bilinmiyor ancak Urla’nın en güzel ormanlık alanının olduğu bölge yanıyor. Belli bölgelerde denize kadar gelmiş durumda. Can kaybının olmaması sevindirici.”

KAVACIK ÜZÜM BAĞLARI YANDI

Kavacık’ta şaraplık üzümlerin yetiştiği bağlar da küle döndü. Bağlarının büyük bölümü yanan köylü, alevlere kovayla su taşıyarak söndürme çalışmalarına katıldı. Arazilerinin durumuna bakmaya gelen köylüler, ekiplerin uyarısıyla bölgeden uzaklaştırıldı.
Domuzların bağlara zarar vermemesi için döşenen ses çıkartan patlayıcılar da yangın sırasında patladı.

BAKAN PEKDEMİRLİ: ESKİ BİR YERLEŞİM OLAN ORHANLI KÖYÜ BOŞALTILIYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile birlikte yaptığı basın açıklamasında Karabağlar’daki orman yangınının son durumunu değerlendirdi. Bakan Pakdemirli, yangının 30 hektarla başlayıp saatte 70 kilometre esen rüzgarın da etkisiyle 100 hektara ulaştığını belirterek, hava şartları iyileşemediği için yangının henüz kontrol altına alınamadığını bildirdi. Bakan Pakdemirli, eski bir yerleşim olan Orhanlı Köyü’nün de yangın güzergahında olduğu için boşaltığını belirterek, şöyle konuştu:

“İzmir’de şu an en önemli yangınımız burası. Gün boyu İzmir Valimiz ve Orman Genel Müdürümüzle birlikte koordinasyon yaptık. Ankara yangın koordinasyon merkezimizle koordinasyon halindeyiz. Hava şartları olumlu vaziyete gelmiş durumda değil. Rüzgar çok kuvvetli esiyor. İstediğimiz noktalarda yangını durduramadık. 20- 30 hektarlardan başladı, 100 hektara çıktı. Önemli olan konu şu anda bu değil en yakın noktada durdurmak için gayret ve çabamız sürüyor. Menderes sınırında eski bir köy yerleşimi tespit ettik. Oranın boşaltılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yangın şu anda oraya ulaşmış değil ama alevlere birkaç kilometre uzaklıkta. Şu anda ülke genelindeki yangınlarla 23 helikopter, 250 arazöz, 35 dozer ve 1000’i aşkın personelle mücadele ediyoruz. Hava şartlarının olumsuzluğuna rağmen kontrol altına almayı hedefliyoruz. Yangında rüzgar, ısı ve nem etkili. Çıkan yangınlar hızla büyüdü. Hava araçlarının rüzgarda müdahalesi kolay olmuyor. Nokta atışı yaparken tam hedefi bulamıyorlar. Yerden müdahale edenler dumanın içine girmemek için uzaktan müdahale ediyor. Yangının çıkış sebebi hakkında bize ulaşan bir bilgi yok. Çıkış sebebinden çok ana odağımız yangını söndürmek. İnşallah en kısa zamanda kontrol altına alırız. Meteorolojik şartların aleyhimize olması 70 kilometreye varan rüzgar nedeniyle helikopterle yangın yerine inerken ufak bir tehlike geçirdik. Hava araçları kontrol edilebilir durumda değil. Arazi dik ve eğimli, her noktaya ulaşamadık. İlerleyen saatlerde bu kontrolü sağlamış olacağız.”