İzmir’de ‘Merih Demiral heykeli’ tartışması! Belediye Meclisi’nden geçmedi

Yayın tarihi: 14 Ağustos 2024 Çarşamba 9:45 pm - Güncelleme: 14 Ağustos 2024 Çarşamba 10:19 pm

EURO 2024’te yaptığı ‘bozkurt’ işaretiyle gündeme gelen futbolcu Merih Demiral’ın heykelinin dikilmesine ilişkin önerge, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi.

 İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, ilk meclis toplantısında gündeme gelen ve ardından kentte tartışmalara neden olan EURO 2024’ün son 16 turunda oynanan Türkiye-Avusturya maçında yaptığı ‘bozkurt’ işaretiyle gündeme gelen ve hareketi nedeniyle UEFA tarafından 2 maç ceza verilen milli futbolcu Merih Demiral’ın İzmir’de heykelinin dikilmesini talep eden önerge gündeme geldi.

İlk meclis toplantısında görüşülmek üzere Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ve Kent Konseyi Komisyonuna havale edilen önerge, komisyonlarda oy çokluğu ile reddedilmesinin ardından Meclis’e geldi.

MHP’Lİ ÜYE İLE CEMİL TUGAY ARASINDA HEYKEL TARTIŞMASI

Önergeye ilişkin MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser söz alırken, önergenin Ankara’da da verilip oy birliğiyle kabul edildiğini ifade ederken bozkurdun Türklere ait bir işaret olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bunu diğer belediyeler yapıyorsa İzmir de yapabilir diye düşündük. Sizin de son genel başkanınız Kemal Bey’in bozkurt yapmış birçok fotoğrafı vardır.”

Tugay, bozkurt işaretinin ne zamandır kullanıldığı sorusunu yöneltirken MHP’li Altınkeser, 1980’li yıllardan itibaren simge olarak kullanıldığını söyledi.

“HİÇBİR AK PARTİLİYİ BOZKURT İŞARETİ YAPARKEN GÖRMEDİM”

Altınkeser’e yanıt veren Tugay, ‘İzmir ile illiyet bağı’ vurgusu yaparak şu ifadeleri kullandı:

“AK Parti’nin hareketi Rabia hareketi. Ben seçim kampanyalarında hiçbir AK Partili bozkurt işareti yaparken görmedim. Türklerin tarihinde bozkurt efsanesinin ne olduğunu, tarihimizde bozkurt simgesinin önemli bir simge olduğunu biliyoruz. Bir partimize mal olmuş bir parmak hareketi var ve bu hareketi yapan futbolcumuz, bir maçtan sonra böyle bir hareket yapma gereği duydu. Ona verilen ceza ile ilgili biz de rahatsızlık duyduk. Bir tepki de gösterebiliriz ama heykel dikmek nedir onu anlamadım. Ki siz bizi sık sık çok fazla heykel dikiyorsunuz diye eleştiriyorsunuz. Dikilen heykel bir bozkurt heykeli değil. Bozkurt işareti yapmakta olan bir futbolcunun heykelini İzmir’e neden dikelim? Tepki gösterelim. Heykel dikmek bu konuda yapmamız gereken şey midir? Sizin istemenizi anlıyorum ama biz niye isteyelim? Ben CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Heykel dikmekten bahsediyorsunuz biz heykel dikmeye karşıyız. Ne bozkurt işaretine bir hakaretimiz var ne de futbolcumuzun aldığı ceza ile ilgili biz de rahatsız olduk. Tepki göstermiyor da değiliz. Futbolcumuz iyi niyetle yapmış olabilir ama heykelini niye dikiyoruz? Heykelini dikmek için İzmir ile bir illiyetinin olması gerekmez mi? Dünden beri PKK’lı olmadığımız mı kaldı, ne saçma sapan iftiralara uğradık. Bir partinin genel başkanı cevap vermekten utandığım ahlaksız bazı ifadelerle bizleri itham etti. Bunları hak etmiyoruz biz. Bizler Atatürk milliyetçisi insanlarız. Kimsenin CHP’liler böyle ithamlarda bulunma hakkı yoktur. Bunları şiddetle reddediyorum. Biz burada böyle bir heykeli dikmek için yeterli gerekçe ve neden görmüyoruz. Başka da tartışılacak bir şey yoktur. Dediler ki ‘İzBB Başkanı ve meclis üyelerinin hepsi meclisten oy birliğiyle bu heykelin yapılmasını kabul ettiler’ dediler. Yalandı bu. Üstelik bu yalan haberi Anadolu Ajansı geçti. Anadolu Ajansı bizim karar vermediğimiz sadece komisyona havale ettiğimiz bir konuyu çarpıtarak ‘belediyeden oy birliğiyle kabul edildi’ dedi. Ben de bunu doğru olmadığın söyledim.”

Altınkeser, Gazeteci İsmail Saymaz’ın sosyal medya paylaşımını hatırlatarak Cemil Tugay’ın paylaşımın ardından verdiği demece ilişkin konuşarak şunları söyledi:

“Ciddiye alınması bile tuhaf diyorsunuz. Partimiz belli, ideolojimiz belli’ diyorsunuz. Ben sizi İzBB Başkanı olarak biliyordum. Siz CHP’li İzBB Başkanıyım dediniz. Bundan sonra bana göre siz CHP’li İzBB Başkanı olarak anılacaksınız. Merih Demiral’ın İzmir ile illiyet bağı yoktur ama kendisi futbola İzmir’de başlamıştır.”

“BİR PARTİNİN SİYASİ SEMBOLÜ OLAN İŞARETİ BENİMSEMEK ZORUNDA DEĞİLİZ”

Basında çıkan iddiaların ardından kullandığı ifadelere yönelik eleştirilere de yanıt veren Başkan Tugay, şöyle konuştu: “Aziz Türk milleti bizden hizmet bekliyor. Buralarda konuşmamız gereken şey bu şehrin sorunlarıyla ilgili çözümler ve hizmet amaçlı çalışmalardır. bu konu her ne kadar kelimelerle başak yere çekmeye çalışsak da MHP’nin Grup Başkanvekilinin meclis gündemine bu konuyu getirmesinin nedeni kendi partilerinin siyasi sembolü olmasıdır. Burada CHP’ye verilen oylarla CHP’den belediye başkanı seçilmiş olmam herkesin malumudur. Başka makamlarda, başka belediye başkanlarında, hükümet temsilcilerinde herkesin kendi partisi vardır ve bu doğrultuda siyasi görüşünün olması kadar doğal bir şey yoktur. Gazeteciler bu konuyu Anadolu Ajansı’nın hatalı yayınından sonra ülke gündemine hatalı taşıdıktan sonra bu kadar ağır tartışmalar devam ederken eğer kendi görüşümü belirtmeseydim iradesizlikle suçlanabilirdim. Ben bu şehrin belediye başkanıyım. Bu meclisin de başkanıyım. Burada görüşlerimi dile getirebilirim. Burada bizim problemimiz yalanlara, hakaretlere, iftiralara ve gerçek dışı bir sürü iddiaya bu olaya taşıyıp toplumu bu konuda germeye çalışan insanlarla alakalıdır. Bu tür insanların çabalarına hizmet etmememiz lazımdır. Tabii ki siyasi bazı gündemler getirebilirsiniz. Bu olayda yaptığınız gibi. Ancak bunların karşı bir siyasi görüşle reddedilmesini de tuhafsamamalısınız. O işaret MHP’ye ait siyasi bir işarettir. AK Parti de dahil hiçbir siyasi parti bunu kullanmamaktadır. Burada hiçbirimiz bir partinin siyasi sembolü olan bir işareti benimsemek zorunda değiliz. Burada mesele heykel dikmektir. Bu heykeli dikmek için İzmir için bir anlamı olması lazımdır ve biz bu anlamı bulamadık.”

Yaşanan tartışmanın ardından Milli Futbolcu Demiral’ın heykelinin İzmir’e dikilmesine ilişkin önerge, CHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi.

İzmir’de Merih Demiral’in heykelinin dikileceği iddialarına CHP’den yanıt

Kaynak: ANKA