İzmir’de 20 mahalle karantina altına alındı

Yayın tarihi: 27 Temmuz 2019 Cumartesi 9:14 am - Güncelleme: 27 Temmuz 2019 Cumartesi 9:43 am

İzmir’in Bergama ilçesinde küçükbaş hayvanlarda veba şüphesi ile 20 mahalle karantina altına alındı.

Bergama İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Bergama ve köylerinde küçükbaş hayvanlarda veba şüphesi bulunduğu gerekçesi ile ilçeye bağlı 20 mahallenin karantina altına alındığı belirtildi. Açıklamada, “Yenikent Mahallesi’nde veba hastalığı şüphesi nedeniyle Yenikent, Aşağıkırıklar, Kurfallı, Tekkedere, Bozköy, Bozyerler, Cevaplı, Çalıbahçe, Çamköy, Eğrigöl, Karahıdırlı, Sarıdere, Narlıca, Ovacık, Örlemiş, Pınarköy, Sağancı, Süleymanlı, Tepeköy, Zeytindağ mahallelerinde ikinci bir emre kadar küçükbaş hayvan hareketi yasaklanmıştır” denildi.

VEBA HASTALIĞI

Veba, ölümcül olabilecek ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Bazen “kara veba” olarak anılır, hastalık Yersinia pestis olarak bilinen bakterilerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu bakteri dünya çapında hayvanlarda bulunur ve genellikle pire yoluyla insanlara bulaşır.

Veba genellikle kırsal bölgelerde ve aşırı kalabalık, kötü hijyen koşulları ve yüksek fare popülasyonu olan kentsel alanlarda baş gösterir.

Orta Çağ’da veba “Kara Ölüm” olarak da bilinen veba, Avrupa nüfusunun% 60’ının bir pandemik (büyük bir coğrafi bölgeye yayılmış bir insan hastalığı salgını) sırasında ölmesine neden oldu.