İzmir’de Kordon boş kaldı: ‘İşi olmayan dışarı çıkmasın’

Yayın tarihi: 11 Temmuz 2023 Salı 3:35 pm - Güncelleme: 11 Temmuz 2023 Salı 5:01 pm

Meteoroloji‘nin hava sıcaklıkları için “Mevsim normalleri üzerine çıkacak” diye uyardığı beş şehirden biri olan İzmir’de, Kordon Sahili boş kaldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) İzmir, Aydın, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale’de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5-8 derece üzerine çıkmasının beklendiği açıkladı.

Yetkililer kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere tüm vatandaşları günün en sıcak zamanı olan 11.00- 16.00 saatleri arasında mümkün olmadıkça dışarı çıkmayıp, dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Uyarıların ardından günün her saati canlı olan İzmir’in Kordon sahilinin öğle saatlerinde boş kaldığı görüldü.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “İzmir’de sıcaklık rekoru 9 Temmuz 2000’de kırıldı. 23 yıl önce kırılan rekorda sıcaklık 42.6 dereceye ulaşmıştı. Daha sonra sıcaklık 2017’de 40 dereceyi geçmişti. 2 Temmuz 2017 yılından sonra biz hiç temmuz ayında 40 dereceyi görmedik. İlk kez bu cuma 40-41 dereceleri göreceğiz. Belki de yeni rekor kırılacak. Nisan ayından itibaren çok serin bir dönem yaşadık. Mayıs ve haziran ayı da serin geçti.

Meteoroloji saat verip uyardı! Sıcaklıklar zirveyi görecek

‘İŞİ OLMAYAN PERŞEMBEDEN SONRA DIŞARIYA ÇIKMASIN’

Havanın ısınması ve sıcaklığın artması bu kadar anormal değil. Olması gerekiyor. Bu sıcaklık tarım ürünleri açısından çok önemli. Özellikle pamukçular bekliyor. Korkulacak bir şey yok ancak işi olmayan perşembe gününden itibaren dışarı çıkmamaya özen göstersin.”

‘SUYU DİKKATLİ KULLANIN’

Prof. Dr. Yaşar iklim krizinin olmadığı iklimsel değişikliği kullanamama krizi olduğunu belirterek, “Önemli olan iklimsel değişikliklere hazır olabilmek. İzmir şu anda su yönünden pek sorunlu değil ancak ısrarla biz yer altından suyu çekiyoruz. Manisa’nın altından her gün 550 bin metreküp su çekmekle beraber Manisa’daki Gölmarmara’yı kuruttuk. Suyu çok dikkatli kullanmamız gerekiyor. Kurak dönemlerde bizim kurakçıl ürünlere geçmemiz lazım. Soğumadan korkulur, sıcaklıktan değil. Enerjimizi çok iyi planlamamız lazım. Kurak dönemlerde yağmur yağmadığında, hidroelektrik santrallerimiz boşalıyor” dedi.

Meteoroloji’den çok sayıda kent için kuvvetli sağanak uyarısı