İzmir’de 1 Mayıs coşkusu! Gündoğdu Meydanı doldu taştı

Yayın tarihi: 1 Mayıs 2019 Çarşamba 5:11 pm - Güncelleme: 1 Mayıs 2019 Çarşamba 5:11 pm

İzmir’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının adresi yine Gündoğdu Meydanı oldu. DİSK, KESK, Türkİş, TMMOB, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu’nun yer aldığı 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından hazırlanan programa göre; DİSK ve KESK’e bağlı sendikalar İkinci Kordon’da, Türkİş’e bağlı sendikalar Alsancak Limanı’nda, siyasi partiler ise Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak yürüyüş halinde alana giriş yaptı. İzmir Barosu ve bireysel katılımcılar da Gündoğdu Meydanı’ndan alana girdi. İtfaiyeci, şoför, hemşire, büro elemanı ve otoparkçılardan oluşan işçi korosu, alanda kurulan platformda sahne alarak işçi marşlarını seslendirdi, koroya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı. Kutlamalarda ayrıca, Kardeş Türküler de sahne alarak sevilen şarkıları seslendirdi.
<>

1 Mayıs kutlamalarında 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından hazırlanan bildiriyi, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Bildiride, “Bugün burada ve ülkenin dört bir yanında meydanları dolduran yüz binler, bu topraklarda faşizmin ömrünün çok da uzun olmayacağının somut göstergeleridir. Yalan, talan ve soygun iktidarının sonu yakındır. Halklara ve kültürlere beşiklik yapmış olan bu topraklar kutuplaşmaya, milliyetçiliğe, linç kültürüne, savaş politikalarına, gericiliğe izin vermeyecektir” ifadelerine yer verildi. Ayrıca annesinden yüzde 50 uyumlu ilik nakli olan ve tam uyumlu ilik beklemeye devam eden Öykü Arin için ‘Donör olun’ çağrısı yapıldı.<>

‘KIDEMİMİZE DOKUNDURTMAYACAĞIZ ‘

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) de devreye alınacağını kaydeden Sarı, “Biz emekçiler, üretimden gelen gücümüzü kullanarak kıdemimize dokundurtmayacağımızın, sermayeyi beslemeyeceğimizin sözünü buradan bir kez daha veriyoruz” dedi. Sarı, daha sonra işçilerin taleplerini açıkladı. Grev haklarının ellerinden alınmasına, bütçenin eğitime, sağlığa, emekçilere değil savaşa ve güvenlik politikalarına aktarılmasına karşı olduklarını söyleyen Sarı, “İş güvencesi ve kıdem tazminatımıza dokunulmasına, performans sistemine, işçi cinayetlerine, mezarda emekliliğe ve emekliliğimizde sefalete itilmeye, artan vergi dilimleri ile maaşımızın elimize geçmeden erimesine artık ‘yeter’ diyoruz” dedi.

İŞÇİ KOROSU ÜYELERİ İLGİDEN MEMNUN

Kutlamalarda sahneye çıkan ve ilgi gören İşçi Korosu’nun şefi Öznur Korkmaz de çok güzel bir 1 Mayıs geçirdiklerini söyledi. Bundan sonra sayılarının çoğalacağını düşündüklerini belirten Korkmaz, “Herkes ne kadar güzel bir koro olduğunu bugün gördü. Çok emek verdiler. Çalışma yaptılar, marş ve türkü söylediler. Hepsi harikaydı” diye konuştu. Koroda yer alan Sevgi Çakmak da, “Emek için, emeğimize sahip çıkmak için geldik. Halkların kardeşliği için geldik. Geçmişte kaybettiğimiz arkadaşlarımızı andık” dedi.

Kutlamalar sırasında, yüzde 50 uyumlu olan annesinden ilik nakli yapılan, ancak tam uyumlu donör arayışı süren minik Öykü Arin Yazıcı için donör olunması çağrısı da yapıldı.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer

<>