İzmir yanıyor! Yangın şehir içine ulaştı, alevler TOKİ binasına sıçradı

Yayın tarihi: 16 Ağustos 2024 Cuma 10:31 pm - Güncelleme: 17 Ağustos 2024 Cumartesi 1:12 am

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde çıkan yangın şehir içine ulaştı. Alevler Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki TOKİ binalarından birine sıçradı. Sağlık Bakanlığı, yangından 78 kişinin etkilendiğini belirtti. Bakan Yumaklı, yangının piknik ateşinden çıktığını söyledi.

İzmir’in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı’nda dün gece başlayan ve rüzgarın da etkisiyle yayılan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Yangın Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki orman alanına yakın yerleşim yerlerine ulaştı. Yangının bölgedeki evlere sıçramaması için İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri tedbir alırken, emniyet güçleri ise sokakta olan vatandaşların aşırı dumandan etkilenmemeleri için uyarılarda bulundu. Orman alanına yakın evlerden ikamet edenler bölgeden uzaklaştı.

TOKİ BİNASINA SIÇRADI

Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki TOKİ binalarından birine sıçrayan alevler apartmanda yangına neden oldu. Ekiplerin müdahalesi sürüyor.

TAHLİYE EDİLEN EV SAYISI 87, YANAN EV SAYISI 16

Yamanlar mevkisinde tahliye edilen ev sayısının 87 olduğu belirtildi. Yanan ev sayısının ise 16’ye çıktığı kaydedildi. Tahliye edilen iş yeri sayısı ise 45 olup dumandan etkilenen vatandaşların dışında herhangi bir ciddi yaralanma olayı ve can kaybı yaşanmadığı kaydedildi.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ’NDEN ACİL ÇAĞRI

Karşıyaka Belediyesi X’ten şu paylaşımı yaptı:

“Karşıyaka’da devam eden yangına müdahale için kullanıma hazır durumda su tankeri ve iş makinesi olan tüm firmaları mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz.”

CEMİL TUGAY: ORMAN YANGINLARININ ARAÇLARININ MÜDAHALE ETMESİ GEREKİYOR

İzmir Büyükşehir Başkanı Cemil Tugay, TELE1’de son durumu aktardı. Tugay, “Güneş enerjisi santralinin çevresinde devam eden bir yangın var. Biz daha çok yerleşim birimleriyle ilgiliyiz ve vatandaşlarımızın zarar görmemesi için çaba gösteriyoruz. O bölge orman alanının içerisinde. Ormanda yangın devam ediyor. Yangın ilerler mi acaba diye endişe ediyoruz. Bunu bizim itfaiyemizin erişip söndürebilmesi mümkün değil. Ormanın içerisinde orman yangını araçla erişim yok. Orman Bölge Müdürlüğü zannediyorum gece müdahalede bulunmayacak. Bildiğim kadarıyla helikopter var ama şu an çalışmıyor. Başka bir bölgede çalışıyor olabilir. Bir bilgimiz yok. Burada devam eden bir orman yangını var. Tüm belediyeler bize yardımcı olmak için araçlarını gönderdiler. Ama onlar da erişemiyor ormanın içerisine. Yani bu orman yangınına Orman Bakanlığı’nın ilgili bilimlerinin araçlarının gereçlerinin müdahale etmesi gerekiyor. Ancak böyle durur. Yani bu bölge şey orman yangını biliyorsunuz hani özel bir müdahale bölgesi havadan ve karadan özel müdahale gerektiriyor. Biz yerleşim birimlerinin yangınlarını söndürmek üzere yapılan birimiz itfaiye olarak. Ama orman yangınlarında da araçların erişebildiği alanlardan müdahale etmeye çalışıyoruz. Ancak yol gerekiyor. Yani yangın alanına erişen bir yol gerekiyor ki araçlar oraya gidebilsin” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU: İBB İTFAİYEMİZ ŞİMDİ İZMİR’E DOĞRU YOLA ÇIKIYOR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu X hesabından yangına ilişkin açıklama yaptı. İmamoğlu, “İzmir Karşıkaya’da başlayıp yayılan yangını kaygıyla takip ediyoruz. Çanakkale’deki yangının söndürülmesinde görev alan İBB İtfaiyemiz şimdi İzmir’e doğru yola çıkıyor. Dileğimiz yangının bir an önce söndürülmesi. Geçmiş olsun #İzmir” dedi.

İLETİŞİ BAŞKANLIĞI: KUVEETLİ RÜZGAR NEDENİYLE KONTROL ALTINA ALINAMADI

İletişim Başkanlığı, X’ten yangınla ilgili paylaşım yaptı. Paylaşımda “İzmir’deki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Orman ekiplerinin yanı sıra AFAD, polis, jandarma, itfaiye, belediyeler aracılığıyla çalışmalar aralıksız sürüyor. Milli Savunma Bakanlığı çalışmalara havadan destek verirken, 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale devam ediyor. Kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangınlar henüz kontrol altına alınamadı” denildi.

YANGINDAN 78 KİŞİ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanlığı, yangından 78 kişinin etkilendiğini ve 29 kişinin tedavisinin hastanede devam ettiğini belirtti. Açıklamada, “İzmir’de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” denildi.

900 VATANDAŞ TAHLİYE EDİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Karşıyaka ve Bayındır ilçelerinde 900 vatandaşın tahliye edildiğini bildirdi. Yerlikaya, “İzmir’de meydana gelen orman yangınlarına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Karşıyaka ilçesinde yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi sebebiyle AFAD, Jandarma ve Polisimizin koordinesinde; Sancaklı Mahallesinde 170 , Doğançay Mahallesinde 500, Zübeyde Mahallesinde 50, Onur Mahallesinde 80 olmak üzere Toplam 800 vatandaşımız, Bayındır İlçesinde ise 100 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.” dedi.

BAKAN YUMAKLI: ÇIKIŞ SEBEBİ PİKNİK ATEŞİ

Bakan Yumaklı, “İzmir Karşıyaka Yamanlar’da yangın haberi aldık dün 21.10’da. İlki o saatte ve tarihte idi. Biz dün gece sabaha kadar bunula ilgili müdahaleleri yapıp tamamladık derken bugün saat 10.14’te tamamladık dediğimiz yangına yakın bir yerde ikinci bir yangın çıktı. Çıkış sebebi üç kişinin piknik amaçlı yakmış olduğu bir ateşten maalesef.” dedi.

ÜMİT ÖZDAĞ YANGIN BÖLGESİNDE

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ yangın bölgesine gitti. İzmir’in Bayraklı ilçesine giden Özdağ, sosyal medya hesabından yayınladığı videoda son durumu aktardı.

 

Didim’de makilik alanda yangın! Hayvanlar telef oldu

Kaynak: AA-DHA-ANKA