İzmir depreminin ardından Naci Görür’den Tuzla fayı uyarısı

Yayın tarihi: 31 Ekim 2020 Cumartesi 12:37 pm - Güncelleme: 31 Ekim 2020 Cumartesi 12:50 pm

İzmir’de meydana gelen 6,9’luk depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, “Deprem üreten fay Seferihisar ve Tuzla faylarını kesiyor olabilir,  Depreme hazırlık çalışmalarında bu husus da göz önünde tutulmalıdır” dedi.

İzmir’de meydana gelen depremin ardından konunun uzmanları da vatandaşların aklındaki soruları gidermek için açıklamalarda bulunmaya başladı. Depremle ilgili Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulundu.

Naci Görür, İzmir’deki deprem ile ilgili kritik bir gerçeğe dikkat çekerek, “Deprem üreten fay Seferihisar ve Tuzla faylarını kesiyor olabilir, bu faylara enerji transfer etmiş olabilir. Depreme hazırlık çalışmalarında bu husus da göz önünde tutulmalıdır” dedi.

Naci Görür’ün açıklamalarının tamamı şu şekilde:

Arkadaşlar, kayıtlarınıza bakarsanız, 2 Tem. 2020’de İzmir’in depremselliğini ve faylarını anlatmıştım. Bugünkü deprem, Kuşadası Körfezi içerisinde, muhtemelen D-B uzanımlı bir fay içerisinde oldu. İzmir bölgesinde bu yönlü faylar Gediz ve B. Menderes graben sistemine bağlı.

Deprem muhtemelen B. Menderes fay ailesi içerisindeki fayda. Bir de D-B sistemini kesen KD-GB yönlü doğrultu atımlı fay sistemi var. İzmir yarımadasında bu ailenin fayları arasında Çeşme, Gülbahçe, Seferihisar, Tuzla fayları sayılabilir.

Deprem üreten fay Seferihisar ve Tuzla faylarını kesiyor olabilir, bu faylara enerji transfer etmiş olabilir. Depreme hazırlık çalışmalarında bu husus da göz önünde tutulmalıdır.

Tabii bu bugün yarın bu faylarda da deprem olacaktır anlamına gelmiyor. Hepimizin başı sağ olsun. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum.