İzmir depremi sonrası büyük risk

Yayın tarihi: 10 Nisan 2021 Cumartesi 11:29 am - Güncelleme: 10 Nisan 2021 Cumartesi 11:29 am

İzmir depremi sonrası hasarlı binaların yıkımı sonrası asbest riski başladı. Uzmanlar asbest tozlarının tehlike arz ettiğini söyleyerek, kanser uyarısında bulundu.

İzmir’de 118 yurttaşın yaşamını yitirdiği 30 Ekim 2020 depremi sonrası 680 ağır ve 800 orta hasarlı binada süren yıkım çalışmaları İzmirliler’i kanser riskiyle karşı karşıya getirdi.

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, “İzmir’de yıkım yapılan yerlerin yakınında parkta oynayan çocuklar 30’lu yaşlarda kanser olabilir” dedi. Ensari sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle eski binaların yapımında kullanılan birçok malzemede asbest var. Boyadan çatıya, parkelerden izolasyon malzemelerine kadar her kısımda asbest bulunur. Yıkım sırasında açığa çıkan asbest rüzgar ile her yere gidebilir. Yani sadece yıkım yapılan alanlar değil İzmir’in tüm ilçeleri bu tehlike ile karşı karşıya. Asbest Türkiye’nin Çernobil’i olmasın. İzmir’de bina yıkımları kontrolsüz şekilde devam ediyor. Bina yıkımı yapılırken yakında çocuklar parkta oyun oynuyor. Bu çocuklar 25-30’lu yaşlarda kanser olabilir. İzmir’de yüz binlerce kişi kanser olabilir. Çıkan molozlar da döküm alanlarına bırakılıyor. Burada asbestin içme suyuna karışma riski bile var.”