İzin hakları sessiz sedasız düşürülen öğrencilerden KYK’ya tepki

Yayın tarihi: 3 Ekim 2022 Pazartesi 12:22 pm - Güncelleme: 3 Ekim 2022 Pazartesi 2:18 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi Yurtlar Kurumu, öğrencilerin önceki yıllarda 75 gün olan izin hakkını sessiz sedasız 30 güne düşürdü. Öğrenciler söz konusu karar nedeniyle mağdur olduklarını dile getirirken, bakanlık yetkilileri tepkilere rağmen suskunluğunu korudu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında öğrencilere tanınan 75 günlük izin hakkı, 2022-2023 eğitim yılında öğrencilere herhangi bir duyuru yapılmadan 30’a düşürüldü. ‘Gencizbiz’ sistemine giriş yaptıklarında izin haklarının düşürüldüğünü gören öğrenciler, karara tepki gösterdi. Konuyla ilgili sosyal medyada yüzlerce tepki mesajı yayınlanmasına rağmen KYK’dan ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

ÇAĞRI MERKEZİ “DUYURUYU BEKLEYİN” DEDİ, ÖĞRENCİ İŞLERİ DOĞRULADI

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın çağrı merkezi, izin günlerinin 30 güne düşürüldüğü yönündeki iddialara ilişkin “Şu an böyle bir bilgi yok. Değişiklik olursa duyuru yapılır” açıklamasını yaparken, İstanbul’daki bir KYK yurdunun öğrenci işleri birimi ise iddiayı doğruladı.

BAKANLIK İNTERNET SİTESİNDEKİ İBAREYİ GÜNCELLEMEYİ UNUTTU

Ayrıca izin gününün 30 güne düşürülmesiyle ilgili açıklama yapmaktan kaçınan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, resmi internet sitesine de bu güncellemeyi henüz eklemedi. Bakanlığın resmi internet sitesindeki yurtlara ilişkin soruların yanıtlandığı sayfada halen önceki yıllarda geçerli olan “bir öğretim yılında toplamda 75 güne kadar izin verilebilmektedir” ifadesi yer alıyor.

TELE1’den Egehan Erkün, söz konusu güncelleme ile ilgili KYK’da barınan öğrencilere ulaştı. Öğrenciler, izin haklarının düşürülmesiyle ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığı’na seslenerek “Eğitim hayatımızı keyfi kararlarla zora sokmaktan vazgeçin” dedi.

ÖĞRENCİLER YURTTAN ATILMA KORKUSUYLA KARŞI KARŞIYA

Kararı değerlendirmeleri için iletişim kurduğumuz öğrencilerin tamamı isim ve soy isimlerini gizlememiz adına ricada bulundu. Mağdur olmalarına rağmen taleplerini dile getirmekten çekinen öğrenciler, her an yurttan atılma korkusuyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

“KYK’DA İNTERNETE BAĞLANAMAYINCA ARKADAŞIMDA KALIYORUM”

Mühendislik bölümü öğrencisi S.G., bilgisayarıyla çalışması gerektiğinde KYK yurtlarındaki yetersiz internet altyapısı nedeniyle kafelerde ve arkadaşlarının evinde internete erişmek zorunda kaldığını belirterek, izin gününün düşürülmesinin kendisini olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

S.G. şunları söyledi:

“Bölümüm gereği okul ve kariyer hayatım bir laptop ve internet bağlantısına bağlı. Fakat ne yazık ki hiçbir KYK, öğrencilere sorunsuz internet bağlantısı sağlamakta başarılı değil. Projelerle boğuşurken KYK imkansızlıkları sebebiyle tüm günümüz internet ağı kullanabilmemiz için kafelerde geçiyor. İmkanı olanlar sık sık evine gidiyor. Evi uzak olanlar arkadaşlarında kalmaya mecbur. Çünkü yurtta hiçbir şekilde düzgün bir internet mevcut değil. Benim de hayatım okul projelerimi yapabilmem için başkalarının evinde geçiyor. Durum böyleyken bir de izinleri 30 güne indirmek okul hayatımı inanılmaz zora sokuyor. Yurttan çıkamadığım ve yurtta da internet olmadığı için staj bile yapamıyorum.”

“EĞİTİM HAYATIMIZI SAÇMA SAPAN KEYFİ KARARLARLA ZORA SOKMAYIN”

Bakanlık ve KYK yetkililerine seslenen S.G., “İzin hakkı bizim özgürlüğümüz. Haberimiz bile olmadan nasıl ve neden elimizden alınıyor? KYK’da kalan öğrencilerin yaşamaya hakkı yok mu? Yemekler kaldırıldı, aç kalıyoruz. Mecbur olmasam KYK’da kalmam. Öğrencilerin hayatlarını, saçma sapan keyfi kararlarla zora sokmaktan vazgeçmeliler. Kendi hayatlarımız hakkında bizim de söz hakkımız olmalı. Her uyandığımız gün bir hakkımızın elinden alındığı haberini alıyoruz. Bugün başımıza ne felaket gelecek acaba diye yorulmaktan bıktık.” diye konuştu.

“ÖĞRENCİNİN HAYATINA PRANGA VURMAKTIR”

Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencisi U.A da söz konusu değişikliğin öğrenciler için olumsuz bir etki yarattığına dikkat çekti. U.A, “KYK iznimin 30 güne düşmesi benim gibi okul yurt arası mekik dokuyan asosyal bir öğrenciyi bile kötü etkiliyor. Çünkü ailemin yanına gideceğim zamanlarda tatili uzatmak adına bu izni kullanacaktım. Fakat bu kadar kısaltılması benim adıma kötü bir gelişme oldu. Konuyla ilgili ne KYK ne de bakanlık açıklama yapmadı. Resmi olarak 75 gün gözükmesine rağmen ‘Gencizbiz’ uygulamasında 30 gün olarak belirtilmiş. Bu karar asla yurt giriş çıkış saatlerini aksatmayan, ders odaklı, odasından çıkmayan beni bile endişelendirip düşündürüyor. Bu karar, daha sosyal arkadaşlarımızın hayatına pranga vurmaktır. Çünkü ben böyle yaşıyorum diye kimse aynı şekilde yaşamak zorunda değil.” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLER YURT ODALARINA HAPSEDİLMEK İSTENİYOR”

Radyo Televizyon ve Sinema bölümü öğrencisi Y.B., “Yurdum, öğrencilerin sosyalleşebileceği, üniversiteli yaşam alanları gibi merkezi yerlere oldukça uzak. Bu sene ikinci yılım olacak. Bu karar kişisel yaşama müdahaledir. 30 gün izin süresi bir üniversite dönemi için çok az bir miktar. KYK yurtları bu tarz uygulamalar ile daha da yaşanılamaz, barınılamaz hale getiriliyor. Öğrenciler, dışarıda sosyalleşmesin diye kısıtlanıp yurt odalarına hapsedilmek isteniyor.” sözleriyle karara tepki gösterdi.

“ÖĞRENCİLER YALNIZCA DERSLERE VE SINAVLARA MAHKUM EDİLMEMELİ”

Yetkililere seslenen Y.B., “Üniversite öğrencileri yalnızca derslere ve sınavlara mahkum edilmemeli. İzin günü, yurda giriş-çıkış saatleri gibi baskılar kaldırılmalı. Öğrenci rahat bırakılmalı. Yemek sisteminin tek tipleştirilmesi gibi uygulamalar da öğrenciyi mağdur ediyor. Kendi istediği kalıplara uymaya zorlayan bu tutum yerine öğrenci özgür bırakılmalı.”

“DEVLETİN ARKAMIZDA OLMASINI BEKLERKEN ŞARTLARI DAHA DA ZORLAŞTIRMASINI ANLAYAMIYORUZ”

Tarih bölümü öğrencisi Y.Ü. ise, KYK’dan öğrencilerin yanında bir tavır sergilemesini beklerken bunun aksine barınma şartlarını daha da zorlaştıran uygulamalara imza atmasının hayal kırıklığına sebep olduğunu belirtti.

Y.Ü., izin haklarının yeniden 75 güne yükseltilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Yurt izinlerimizin geri verilmesi gerekiyor. Ailemin yanına çok sık gidip geliyorum. Otobüs bileti fiyatları da malum… İnsan ailesinin yanına gitmişken, gittiğine değsin istiyor. O yüzden uzun kalıyor. Uzak memleketlerden gelen arkadaşlarımız var bunların ortlama 1-2 günü zaten yolda geçiyor. Biz gençler olarak 20’li yaşlarda gezip, görüp, okuyamadıktan sonra bu zamanların hiç bir kıymeti kalmıyor. Ben ileride yurttan okula, okuldan yurda bir hayatım oldu demek istemiyorum. Gezip, görüp, keşfettim, dünyayı tanıdım demek istiyorum. Bu üniversite öğrencilerine dayatılan bir nevi zulümdür. Öğrenciyken her şey zaten zor geliyor. Devletin arkamızda olması gerekirken her şeyi daha da zorlaştırmasını anlayamıyoruz. Bırakın gençler kendi elinde olan imkanlarla gezsinler, keşfetsinler. Lütfen bizi anlayın, sizde bir zamanlar gençtiniz. İzin haklarımızın geri verilmesi istiyoruz, sesimizi duyun.”

CHP’li gençlerden dikkat çeken KYK skeci! İşte ‘öğrencilerin hali’