İYİ Parti’li Çıray’dan Sağlık Bakanı’na ‘özel hastane’ çağrısı

Yayın tarihi: 19 Mart 2020 Perşembe 5:54 pm - Güncelleme: 19 Mart 2020 Perşembe 5:54 pm

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, sosyal medya hesabından Sağlık Bakanlığı’na bir öneride bulunarak, Özel Sağlık Kuruluşlarının tamamının Sağlık Bakanlığı emrinde salgınla mücadele merkezine dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Doktor Aytun Çıray, Twitter hesabından Sağlık Bakanlığı’na bir öneride bulunarak, Özel Sağlık Kuruluşlarının tamamının Sağlık Bakanlığı emrinde salgınla mücadele merkezine dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Can kaybı 3’e yükseldi… Bakan Koca’nın açıklaması şaşırttı: Testler de mi güvensiz?

Çıray Tüm özel hastaneler mücadeleye hazır hale getirmeli. Böylece büyük bir insangücü salgınla mücadelede görevlendirilmiş olacaktır” dedi.


Çıray, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya korana virüs salgınının hızını düşürecek öneride bulundu. Çıray, salgın hızının en yüksek olduğu ancak bugün hızının kesildiği Çin’in Hubey eyaleti örneğini göstererek, salgının yoğun olarak görüldüğü illerin izole edilmesi önerisinde bulundu.

Çıray, salgınla mücadelede Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a da öneride bulunarak, GATA’nın öneminin sadece Suriye’deki operasyonlarda değil, şimdi de ortaya çıktığını belirtti ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin elinde bulunan sahra hastanelerinin karantina için kullanılabileceğini ve bu konuda hazırlıkların tamamlanması gerektiğini söyledi.

BU SALGIN BİR MİLLİ GÜVENLİK SORUNUDUR

Beklenen salgına rağmen son günlere kadar hiçbir şey yapılmadığı gibi kaderci davranıldığını, bir şey olmaz yaklaşımıyla zaman kaybedildiğini belirten Çıray yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının doğru ve anlaşılabilir açıklamalar yapması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Kaç kişiye nerelerde test uygulandığını yer ve sonuç bildirerek açıklamalıdır. Örneğin seçim bölgem olan İzmir’de test yapılmadığını biliyorum. Karantina merkezi de açıklanmış değil! Kan alınıp Ankara’ya gönderiliyor. Bu zaman kaybı. Ayrıca tarama imkanları kamuoyu ile paylaşılmalı. Bu arada Allah korusun “Koronavirüs”ün tam bir salgın halini alması durumunda devasa şehir hastanelerinin sakıncalarını da yaşayacağız.

Testte sınıfı geçemedik: Taşıyıcıların büyük bölümü saptanamadan dolaşıyor

Bu salgın bir Milli Güvenlik sorunudur. Buna uygun bir bakanlıklar arası koordinasyon gerekir. Devletin sahiplerine önerim; tedbirleri bütünsel olarak anında almalarıdır. Derhal 14-21 gün her yer tatil edilsin. Ciddi bilim insanlarını çıkararak bu zorunlu tatilde herkesin hayati ihtiyaçlar dışında evden çıkmamaları ve nasıl bir korunma sağlamaları gerektiği anlatılsın. Tüm illerde tahlil ve tarama imkanları sağlansın. Güvenlik güçleri bu mücadele için yeniden organize edilsin. Şeffaflık çok önemli. Gizlenenler, gizlenemez şeyler ve ortaya çıktıkça güven kaybına neden olur. Bu şimdi, bu iktidar için bile isteyeceğimiz bir şey değil. Fransa’da olduğu gibi gaz, elektrik ve su faturaları askıya alınmalı. Küçük işletmelerle, esnafın iflaslarının önüne geçilmeli. Hiçbir işçi işini kaybetmemeli”

ALINACAK HER TEDBİR NORMAL HAYATA DÖNÜŞÜ KOLAYLAŞTIRACAKTIR

Salgınla mücadelede vatandaşı da uyaran Çıray, “Vatandaşlarımıza gelince mecbur olmadıkça evlerinden çıkmamalarını tavsiye ederim. Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği ve web sayfasında yer verdiği 14 kural mutlaka uygulanmalı. SGK doğru bir kararla kronik hastalar için verilen ilaç raporlarının süresini arttırdı ve bu ilaçlar eczanelerden reçetesiz alınabilecek. Ayrıca acil bir durum olmadıkça kesinlikle hastanelere gitmesinler. En az 1 metre olan sosyal, fiziki mesafeyi arttırarak, salgının yayılma ağından bir zinciri koparacaklarını unutmasınlar. Alacağımız her tedbir, uyacağımız her kural, sağlıkla normal hayata dönüşümüzü kolaylaştıracaktır” dedi.

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın koronavirüs nedeniyle öldüğü doğrulandı