İYİ Partili Çıray: Kandil’de HDP heyetini koruma amaçlı İHA uçuruldu mu?

Yayın tarihi: 26 Şubat 2021 Cuma 2:24 pm - Güncelleme: 2 Mart 2021 Salı 9:47 am

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Başdanışmanı Aytun Çıray, iktidara, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın yaptığı açıklamaları sordu. Çıray, Buldan’ın da dediği gibi HDP’li bir heyetin İHA’ların korumasında Kandil’e giderek, rehine üç Türk askerini kurtarıp kurtarmadığı ve eğer bu doğru ise terör örgütü tarafından beş altı-yıl alıkonan askerler için neden benzeri bir girişimde bulunulmadığı sorusunu yöneltti.

Çıray, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Çıray önergede, “2013-2015 yılları arasında ‘çözüm süreci’ adı altında PKK Terör Örgütü ile bir müzakere süreci yürütüldü. Söz konusu süreç o dönemde milletimizin desteğini kazanmaya yönelik bir propaganda ve beyin yıkama kampanyası şeklinde yaşandı. Bu süreçte HDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan gibi milletvekillerinin önemli roller üstlendiklerini biliyoruz” dedi.

HDP’li Buldan’dan Soylu’ya yanıt: İmralı’da bu fotoğrafı kim çekti?

“HDP MİLLETVEKİLLERİ BÜTÜN GİRİŞİMLERİNİ ERDOĞAN’IN BİLGİSİ DAHİLİNDE YAPMIŞ”

Çıray, önergesinde ayrıca “Görev yaptığım ‘FETÖ Araştırma Komisyonu’nda zamanın MİT Müsteşarı Sayın Emre Taner’in anlatımlarından anlıyoruz ki, HDP milletvekilleri bütün girişimlerini Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve ilgili bakanların ve kurumlarının bilgisi ve onayı dahilinde yapmışlardır” ifadesini kullandı.

Buradan Türk milletinin çıkarması gereken çok hayati bir sonuç olduğunu belirten Çıray, “Bu da terör örgütüne Güneydoğu’da yerleşim merkezlerinde hendekler ve tüneller kazıp, şehitler vermemize yol açan koşulları dönemin iktidarının göz göre göre hazırlamış olduğudur” dedi.

Çıray, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın açıklamalarının, ustalıkla unutturulmaya çalışılan bu gerçeğin bir daha asla unutulmaması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Çıray, şunları ifade etti:

“Ancak burada hayati değer taşıyan nokta, iktidardaki zihniyetin gerçekleri saptırmaya ve muhalefete çözüm sürecinin lekesini yapıştırma çalışmalarının ne kadar beyhude olduğunun ortaya çıkmış olmasıdır. Biz İYİ Parti olarak hiçbir zaman ve hiçbir koşulda AKP zihniyetinin yaptığı şekilde Türk milletine çok ağır manevi ve maddi bedeller ödeten iş birliklerine asla gitmeyiz. Türk milleti, gerçeklerin önünde sonunda ortaya çıkmak gibi bir huyu olduğunu bu çerçevede bir kere daha ibretle görmüştür ve bunların hesabını göreceği seçim gününü sabırsızlıkla beklemektedir.”

İYİ Parti’li Çıray’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği sorular şöyle:

“KANDİL GÖRÜŞMELERİNİN TUTANAKLARINI AÇIKLAMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?”

“- Pervin Buldan’ın 2015 yılında terör örgütü tarafından rehine olarak alıkonan üç askeri “bizzat benim de içinde yer aldığım girişimler sonucunda Lice Kaymakamlığı’na getirdik,” şeklindeki ifadesinin doğruluğunu teyit ediyor musunuz? Ediyorsanız terör örgütü tarafından beş altı yıldır rehine olarak alıkonan askerlerimiz konusunda neden benzeri bir girişim için harekete geçmediniz?

– Pervin Buldan, açıklamalarında kamuoyuna kendilerinin PKK terör örgütüyle iş birliğinin kanıtı olarak sunulan Kandil fotoğraflarının, dönemin Başbakanının bilgisi dahilinde yürütülen toplantılara ait olduğunu ve bu toplantıların sonuçlarını devlete ve hükümete sunduklarını belirtmektedir. Bu doğru mudur? Doğruysa söz konusu sonuç kayıtları ve tutanaklar hangi kurumumuzun arşivindedir? Bunları kamuoyuna açıklayıp Milletimizle paylaşmayı düşünüyor musunuz?

– Çözüm sürecinin Türk milletinin ağır bedeller ödemesine yol açan hatalarından kim ya da kimler sorumludur? Bu hatalar ve sorumluları konusunda harekete geçmeyi düşünüyor musunuz?

“KANDİL’E HDP HEYETİNİ KORUMA AMAÇLI İHA UÇURULDU MU?”

– Pervin Buldan, Kandil görüşmeleri sırasında havada İHA’lar gördüklerini ve sonra İnsansız Hava Araçlarının kendilerinin güvenliğini sağlamak için uçuruldukları bilgisini aldıklarını belirtmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait araçların, PKK terör örgütünün merkez üssünün üzerinde içlerinde Buldan’ın olduğu heyeti korumak için uçurulduğu doğru mudur? Doğruysa bu hadise kaç kez gerçekleştirilmiş ve kimin emriyle yapılmıştır?

– Pervin Buldan, 28 Şubat 2015 tarihinde, dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan oluşan AK Parti heyetiyle Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken isimlerinden müteşekkil HDP heyeti arasında varılan ‘Dolmabahçe Mutabakatı’nda oturma düzeninin dahi dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından belirlenip dikte edildiğini açıklamıştır. Verilen bu bilgi doğru mudur?

– Çözüm sürecinin sonuçlanması halinde HDP’lilere vaatlerde bulunuldu mu? Bulunulduysa bu vaatler neydi?”